Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem
Czy kiedykolwiek pragnąłeś ciasta, które łączy w sobie bogactwo smaku kakao oraz kwasowy smak rabarbaru, który dodaje do ciasta orzeźwiającej nuty? Jeśli tak, to ciasto kakaowe z rabarbarem jest dla Ciebie. Ta wspaniała kompozycja o zrównoważonym smaku, o którym marzą wielbiciele deserów. Dodatkową zaletą jest puszysty lukier rozpływający się w ustach, który doskonale uzupełnia ciężar złocistej kruszonki. Przygotowanie tego ciasta zapewnia wielką satysfakcję, a sama konsumpcja jest prawdziwą symfonią smaków. Idealne do popołudniowej kawy czy też na specjalną okazję. Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko wiejskie
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki dżemu – u mnie z czarnej porzeczki
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm . x 30 cm
- Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- około 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 krople zielonego barwnika spożywczego
Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem – jak zrobić?
- Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję do połączenia składników. Pół ciasta wylewam do formy, układam oczyszczony i pokrojony w paski rabarbar, zalewam pozostałym ciastem. Ciasto piekę ok . godziny w temperaturze 180 stopni. Cukier puder, sok z cytryny i barwnik ucieram , jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem, pozostawiam do wystudzenia.
Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem – dodatkowe informacje
Ciasto doskonale nadaje się na pikniki.
Często też, taki kawałek ciasta z kawą inką to moje śniadanie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: puszyste ciasto cytrynowe
Następny przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem