Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem

Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem

Czy kiedykolwiek pragnąłeś ciasta, które łączy w sobie bogactwo smaku kakao oraz kwasowy smak rabarbaru, który dodaje do ciasta orzeźwiającej nuty? Jeśli tak, to ciasto kakaowe z rabarbarem jest dla Ciebie. Ta wspaniała kompozycja o zrównoważonym smaku, o którym marzą wielbiciele deserów. Dodatkową zaletą jest puszysty lukier rozpływający się w ustach, który doskonale uzupełnia ciężar złocistej kruszonki. Przygotowanie tego ciasta zapewnia wielką satysfakcję, a sama konsumpcja jest prawdziwą symfonią smaków. Idealne do popołudniowej kawy czy też na specjalną okazję. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko wiejskie
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki dżemu – u mnie z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm . x 30 cm
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 krople zielonego barwnika spożywczego

Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję do połączenia składników. Pół ciasta wylewam do formy, układam oczyszczony i pokrojony w paski rabarbar, zalewam pozostałym ciastem. Ciasto piekę ok . godziny w temperaturze 180 stopni. Cukier puder, sok z cytryny i barwnik ucieram , jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem, pozostawiam do wystudzenia.

Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem – dodatkowe informacje

Ciasto doskonale nadaje się na pikniki.
Często też, taki kawałek ciasta z kawą inką to moje śniadanie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: puszyste ciasto cytrynowe
Następny przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode