puszyste ciasto cytrynowe
Puszyste ciasto cytrynowe to idealny deser dla miłośników cytrusowych smaków. To przepis, którego efektem jest delikatne, aromatyczne ciasto o wyraźnym, niczym nie zakłóconym smaku świeżych cytryn. To prawdziwy majstersztyk kulinarny – proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające subtelnym, lekko kwasowym smakiem, który idealnie komponuje się z słodką polewą. Docenią go zarówno amatorzy domowych wypieków, jak i ci, którzy na co dzień nie mają czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Takie ciasto to świetny pomysł na deser po obiedzie lub słodki element podwieczorku.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
- 4 jaja
- 1 pełna po brzegi szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
- 2 duże cytryny lub 3 średnie
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier:
- 1 pełna szklanka cukru pudru
- 5 – 6 łyżek soku z cytryny
- ewentualnie:
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju lub masła
Puszyste ciasto cytrynowe – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzeć na puch. Jaja całe ubić na piankę z cukrem. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki. Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 – 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest „suchy patyczek”, tego głównie się trzymajmy. Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier. Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.
puszyste ciasto cytrynowe – dodatkowe informacje
Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z jeżynami
Następny przepis: Puszyste ciasto z owocami