puszyste ciasto cytrynowe

puszyste ciasto cytrynowe

Puszyste ciasto cytrynowe to idealny deser dla miłośników cytrusowych smaków. To przepis, którego efektem jest delikatne, aromatyczne ciasto o wyraźnym, niczym nie zakłóconym smaku świeżych cytryn. To prawdziwy majstersztyk kulinarny – proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające subtelnym, lekko kwasowym smakiem, który idealnie komponuje się z słodką polewą. Docenią go zarówno amatorzy domowych wypieków, jak i ci, którzy na co dzień nie mają czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Takie ciasto to świetny pomysł na deser po obiedzie lub słodki element podwieczorku.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
  • 4 jaja
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 2 duże cytryny lub 3 średnie
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier:
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 5 – 6 łyżek soku z cytryny
  • ewentualnie:
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju lub masła

Puszyste ciasto cytrynowe – jak zrobić?

  1. Miękkie masło utrzeć na puch. Jaja całe ubić na piankę z cukrem. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki. Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 – 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest „suchy patyczek”, tego głównie się trzymajmy. Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier. Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.

puszyste ciasto cytrynowe – dodatkowe informacje

Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszyste ciasto z jeżynami
Następny przepis: Puszyste ciasto z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode