Puszyste ciasto z owocami

Puszyste ciasto z owocami

Odkryj tajemnicę idealnego cukierniczego remedium na gorące, letnie dni. Puszyste ciasto z owocami to wspaniała propozycja dla miłośników słodyczy, jak i tych, którzy cenią sobie lżejsze, owocowe przekąski. Ten przepis pozwoli Ci połączyć bogactwo smaku ciasta ubijanego z kuszącą słodyczą sezonowych owoców. Ciasto ze świeżymi owocami to mistrzowskie zasługujące na najwyższe oceny. Puszysta struktura ciasta doskonale komponuje się z soczystością wybranych owoców, co tworzy prawdziwą eksplozję smaków, którymi możemy rozpieszczać swoje podniebienie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • szklanka owoców żurawiny
  • cukier puder do dekoracji

Puszyste ciasto z owocami – jak zrobić?

  1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania, następnie dolewamy olej. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
  2. Ciasto przelewamy do formy (24 cm), na wierzch rozsypujemy żurawinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, placek posypujemy cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Do puszystego ciasta z owocami możemy również użyć owoców mrożonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: puszyste ciasto cytrynowe
Następny przepis: Puszyste ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode