Puszyste ciasto z jeżynami

Puszyste ciasto z jeżynami

Ciekawi Cię przepis na puszyste ciasto z jeżynami, prawda? Ten aromatyczny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Prosty w wykonaniu, skrywa w sobie cudowną kombinację smaków. Jeżyny dodają mu wyjątkowej soczystości i lekko kwasowego posmaku, doskonale komponując się z delikatnie słodkim ciastem. To przepis, który sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań przy kawie, po eleganckie przyjęcia. Delikatny, puszysty i przepyszny – to ciasto z jeżynami pokochasz od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 250g jeżyn

Puszyste ciasto z jeżynami – jak zrobić?

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy umyte i osuszone jeżyny. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: ciasto z jarzynami, przepis na ciasto z jeżynami, jeżyny ciasto, placek z jeżynami, ciasto z jeżynami

Porady – dodatkowe informacje

1) Do ciasta z jeżynami możesz dodać więcej cukru – półtorej szklanki, jeśli preferujesz słodsze wypieki. 2) Oprócz jeżyn, do tego ciasta możesz również użyć innych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: puszyste ciasto jogurtowe
Następny przepis: puszyste ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode