Puszyste ciasto z jeżynami
Ciekawi Cię przepis na puszyste ciasto z jeżynami, prawda? Ten aromatyczny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Prosty w wykonaniu, skrywa w sobie cudowną kombinację smaków. Jeżyny dodają mu wyjątkowej soczystości i lekko kwasowego posmaku, doskonale komponując się z delikatnie słodkim ciastem. To przepis, który sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań przy kawie, po eleganckie przyjęcia. Delikatny, puszysty i przepyszny – to ciasto z jeżynami pokochasz od pierwszego kęsa!
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2/3 szklanki mleka
- 250g jeżyn
Puszyste ciasto z jeżynami – jak zrobić?
- Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy umyte i osuszone jeżyny. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: ciasto z jarzynami, przepis na ciasto z jeżynami, jeżyny ciasto, placek z jeżynami, ciasto z jeżynami
Porady – dodatkowe informacje
1) Do ciasta z jeżynami możesz dodać więcej cukru – półtorej szklanki, jeśli preferujesz słodsze wypieki. 2) Oprócz jeżyn, do tego ciasta możesz również użyć innych sezonowych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: puszyste ciasto jogurtowe
Następny przepis: puszyste ciasto cytrynowe