Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem to wyjątkowa odmiana tradycyjnej potrawy, której miękka i aksamitna konsystencja doskonale komponuje się ze słodkim i delikatnym smakiem groszku. Jest to danie, które nie tylko zaskoczy swoim niecodziennym połączeniem, ale również dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Puree z zielonego groszku i ziemniaków to doskonałe rozwiązanie dla osób poszukujących ciekawych wariacji na temat znanych potraw. Możemy użyć do niego zarówno groszku konserwowego, jak i świeżego. Ciekawy i oryginalny smak tego dania z pewnością przykuje uwagę każdego smakosza.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, szczypta cukru do smaku

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem – jak zrobić?

  1. Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree.
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę.
    Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree.
    Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami.

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem – dodatkowe informacje

Ziemniaczki mogą być samodzielnym daniem z dodatkiem kwaśnego mleka lub dopełnieniem dania mięsnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem
Następny przepis: Purre z cukiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode