Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem
Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną, szynką i żółtym serem to doskonała propozycja na ciepły, syty i aromatyczny obiad. Ta pełna smaku kompozycja składa się z delikatnego puree ziemniaczanego, chrupiących, pieczonych warzyw i soczystej szynki, a całość skąpana jest w sosie z topionego, żółtego sera. Jest to danie, które zachwyci nie tylko miłośników klasycznych, domowych przysmaków, ale także tych, którzy szukają pomysłów na smaczne i niebanalne połączenia. Puree ziemniaczane z serem stanowi tu bazę, która łączy pozostałe składniki w harmonijną całość. Dekadencja, która sprawia, że ten prosty posiłek staje się prawdziwą ucztą.
admin
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 500 g mieszanki warzywnej pokrojonej w kostkę – u mnie marchewka, kalafior, pietruszka
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 150 g mozzarelli żółtej
- 150 g szynki wiejskiej – u mnie w plasterkach
- 3 łyżki posikanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- wrząca woda
- naczynie żaroodporne posmarowane masłem
- sól, czarny mielony pieprz
Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem – jak zrobić?
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem, solę, gotuje do miękkości, odcedzam. Do ziemniaków dodaję masło, mleko, ugniatam tłuczkiem, miksuję blenderem, wykładam do naczynia żaroodpornego, posypuję koperkiem.
- Pokrojone warzywa zalewam wrzątkiem, solę, gotuję około 20 minut, odcedzam, mieszam z groszkiem, układam na ziemniakach z koperkiem, posypuję pokrojoną w paseczki szynką oraz startym na tarce o dużych oczkach serem, czubrycą i pieprzem. Piekę całość około 15 minut w temperaturze 190 stopni, posypuję szczypiorkiem, podaje 🙂
Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną, szynką i żółtym serem – dodatkowe informacje
Warzywa – marchewkę i pietruszkę gotuję pierwszą około 10 minut, dopiero dodaję kalafior, gotuję jeszcze około 10 minut 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puree ziemniaczane z koperkiem
Następny przepis: Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem