Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem

Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem

Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną, szynką i żółtym serem to doskonała propozycja na ciepły, syty i aromatyczny obiad. Ta pełna smaku kompozycja składa się z delikatnego puree ziemniaczanego, chrupiących, pieczonych warzyw i soczystej szynki, a całość skąpana jest w sosie z topionego, żółtego sera. Jest to danie, które zachwyci nie tylko miłośników klasycznych, domowych przysmaków, ale także tych, którzy szukają pomysłów na smaczne i niebanalne połączenia. Puree ziemniaczane z serem stanowi tu bazę, która łączy pozostałe składniki w harmonijną całość. Dekadencja, która sprawia, że ten prosty posiłek staje się prawdziwą ucztą.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 500 g mieszanki warzywnej pokrojonej w kostkę – u mnie marchewka, kalafior, pietruszka
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 150 g mozzarelli żółtej
  • 150 g szynki wiejskiej – u mnie w plasterkach
  • 3 łyżki posikanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • wrząca woda
  • naczynie żaroodporne posmarowane masłem
  • sól, czarny mielony pieprz

Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną , szynką i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem, solę, gotuje do miękkości, odcedzam. Do ziemniaków dodaję masło, mleko, ugniatam tłuczkiem, miksuję blenderem, wykładam do naczynia żaroodpornego, posypuję koperkiem.
  2. Pokrojone warzywa zalewam wrzątkiem, solę, gotuję około 20 minut, odcedzam, mieszam z groszkiem, układam na ziemniakach z koperkiem, posypuję pokrojoną w paseczki szynką oraz startym na tarce o dużych oczkach serem, czubrycą i pieprzem. Piekę całość około 15 minut w temperaturze 190 stopni, posypuję szczypiorkiem, podaje 🙂

Puree ziemniaczane z mieszanką warzywną, szynką i żółtym serem – dodatkowe informacje

Warzywa – marchewkę i pietruszkę gotuję pierwszą około 10 minut, dopiero dodaję kalafior, gotuję jeszcze około 10 minut 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree ziemniaczane z koperkiem
Następny przepis: Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode