Puree warzywne
Puree warzywne to doskonały dodatek do wielu dań oraz świetny sposób na wprowadzenie porcji zdrowych warzyw do codziennej diety, zwłaszcza dla najmłodszych domowników. Ten kremowy, gładki i pełny smaku przysmak jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy, dostarczając organizmowi cennych witamin i minerałów. Puree warzywne może być podstawą zupy krem, dodatkiem do mięsa czy ryżu, a nawet samodzielnym daniem. To prosty w przygotowaniu przepis, który pozwoli na efektowne i smaczne wykorzystanie dostępnych sezonowych warzyw. Czyż nie jest to idealny sposób na zdrowy i smaczny posiłek?
admin
Składniki:
- 4 – 6 świeżo ugotowanych ziemniaków
- 1 marchewka (najlepiej z rosołu)
- ew. 1 mała pietruszka (z rosołu)
- 1/4 ugotowanej główki kapusty włoskiej lub białej
- 50 g masła
- 150 ml śmietanki
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- pieprz – sporo
- posiekana natka pietruszki do posypania
Puree warzywne – jak zrobić?
- Warzywa umieścić w dużej misce (powinny być gorące), rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (niekoniecznie na gładką masę, mogą zostać małe kawałeczki warzyw). Dodać masło i śmietankę oraz przyprawy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pieczonymi kiełbaskami lub smażonym mięsem.
Puree warzywne – dodatkowe informacje
Do puree warzywnego można dodać posiekaną i przyrumienioną cebulkę.