Puree warzywne

Puree warzywne

Puree warzywne to doskonały dodatek do wielu dań oraz świetny sposób na wprowadzenie porcji zdrowych warzyw do codziennej diety, zwłaszcza dla najmłodszych domowników. Ten kremowy, gładki i pełny smaku przysmak jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy, dostarczając organizmowi cennych witamin i minerałów. Puree warzywne może być podstawą zupy krem, dodatkiem do mięsa czy ryżu, a nawet samodzielnym daniem. To prosty w przygotowaniu przepis, który pozwoli na efektowne i smaczne wykorzystanie dostępnych sezonowych warzyw. Czyż nie jest to idealny sposób na zdrowy i smaczny posiłek?

Składniki:

  • 4 – 6 świeżo ugotowanych ziemniaków
  • 1 marchewka (najlepiej z rosołu)
  • ew. 1 mała pietruszka (z rosołu)
  • 1/4 ugotowanej główki kapusty włoskiej lub białej
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • pieprz – sporo
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Puree warzywne – jak zrobić?

  1. Warzywa umieścić w dużej misce (powinny być gorące), rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (niekoniecznie na gładką masę, mogą zostać małe kawałeczki warzyw). Dodać masło i śmietankę oraz przyprawy. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z pieczonymi kiełbaskami lub smażonym mięsem.

Puree warzywne – dodatkowe informacje

Do puree warzywnego można dodać posiekaną i przyrumienioną cebulkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety z warzywami
Następny przepis: Puree z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode