Pulpety z pary w sosie koperkowym

Pulpety z pary w sosie koperkowym

Zachęcam Cię do odkrycia smaku prostego, domowego obiadu, który zapewni Ci prawdziwe doznania kulinarne. Pulpety wołowe w sosie koperkowym to danie, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Wyraziste, przepięknie pachnące mięsne kuleczki, gotowane na parze, a następnie podawane w aromatycznym, ciepłym sosie – oto co czeka na Ciebie jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis. Pulpety są delikatnie wilgotne, a sos koperkowy dodaje im wyjątkowej świeżości. Ten tradycyjny przysmak z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PULPETY OK. 25 SZTUK
  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże, surowe jajko
  • przyprawy – papryka ostra, papryka słodka, majeranek, tymianek
  • cukier
  • sól
  • pierz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • SKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 2-3 natki świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • śmietana 18 %
  • mąka i woda do zagęszczenia

Pulpety z pary w sosie koperkowym – jak zrobić?

  1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przestygniętą cebulę, jajko i przyprawy – ich ilość pozostawiam Wam – każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać. Z mięsa zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. 🙂
  2. Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem – do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany koperek, śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną mąki z wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! 🙂 Jeśli gotowaliśmy pulpety w bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.

Pulpety z pary w sosie koperkowym – dodatkowe informacje

Możecie zmniejszyć ilość koperku, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach. 🙂 Pulpety osobiście podaję z ziemniakami, można również z kaszą bądź ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym
Następny przepis: Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode