Pulpety z pary w sosie koperkowym
Zachęcam Cię do odkrycia smaku prostego, domowego obiadu, który zapewni Ci prawdziwe doznania kulinarne. Pulpety wołowe w sosie koperkowym to danie, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Wyraziste, przepięknie pachnące mięsne kuleczki, gotowane na parze, a następnie podawane w aromatycznym, ciepłym sosie – oto co czeka na Ciebie jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis. Pulpety są delikatnie wilgotne, a sos koperkowy dodaje im wyjątkowej świeżości. Ten tradycyjny przysmak z pewnością zachwyci każdego smakosza.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA PULPETY OK. 25 SZTUK
- 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 1 duże, surowe jajko
- przyprawy – papryka ostra, papryka słodka, majeranek, tymianek
- cukier
- sól
- pierz
- 3 łyżki bułki tartej
- SKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 2-3 natki świeżego koperku
- sól, pieprz
- śmietana 18 %
- mąka i woda do zagęszczenia
Pulpety z pary w sosie koperkowym – jak zrobić?
- Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przestygniętą cebulę, jajko i przyprawy – ich ilość pozostawiam Wam – każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać. Z mięsa zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. 🙂
- Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem – do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany koperek, śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną mąki z wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! 🙂 Jeśli gotowaliśmy pulpety w bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.
Pulpety z pary w sosie koperkowym – dodatkowe informacje
Możecie zmniejszyć ilość koperku, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach. 🙂 Pulpety osobiście podaję z ziemniakami, można również z kaszą bądź ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym
Następny przepis: Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym