Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to jedno z tych prostych, lecz kuszących dań, które przypominają o smaku dzieciństwa. Białe klopsy przygotowujemy z mięsa cielęcego, które dodaje im niepowtarzalnej delikatności. Po obaleniu w jasnej bułce tartej stają się chrupiące na zewnątrz, a pozostają miękkie w środku. Całość otacza wyrazisty sos pomidorowy z subtelną nutą słodkości. Dodatek kapusty nadaje daniu lekkości i tworzy efektowną kompozycję na talerzu. Prosta lista składników sprawia, że danie jest niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania, a jego wyjątkowy smak doceni każdy miłośnik polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 szkl. grysiku (kasza manna)
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej
  • Sos:
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka lub śmietanki 18%
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, cukier
  • przyprawa warzywna do potraw
  • lub przyprawa do zup (maggi)
  • bazylia lub inne ulubione zioła

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Kapustę i cebulę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 2 godz. (kapusta musi puścić sok).
  2. Następnie odcisnąć nadmiar soku z kapusty, dodać mięso mielone, grysik, jajka, doprawić do smaku przyprawami.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę i uformować pulpety (dłonie można zmoczyć w zimnej wodzie, łatwiej będzie formować pulpety).
  4. Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Przygotować sos: przecier wymieszać z wodą, doprawić przyprawami do smaku.
  6. Pulpety przełożyć do garnka, polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 45-60 min.
  7. Pod koniec gotowania dodać mleko lub śmietankę.
  8. Podawać na gorąco z ryżem.

Smacznego!

Słowa kluczowe: pulpety cielęce w sosie pomidorowym, klopsy z kapustą

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzi ok. 30 pulpetów o śr. 5 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym
Następny przepis: Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode