Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety z gotowanego mięsa to klasyk kuchni tradycyjnej. Pomysłowe i niezwykle smaczne danie, które na pewno zadowoli nie tylko miłośników mięsnych smakołyków, ale i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań. Jest to niepowtarzalne połączenie mięsa kurczaka, które staje się miękkie i aromatyczne po ugotowaniu, oraz delikatnego sosu śmietanowo-koperkowego, które nadaje całemu daniu niesamowitej głębi smaku i zapachu. Całość robi wrażenie swoją prostotą i elegancją. Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym to propozycja na obiad, który towarzyszyć będzie rodzinnej atmosferze. Nie odkładaj! Zastosuj ten przepis już dzisiaj.

Składniki:

  • około 300 g gotowanego mięsa z kurczaka (może być reszta po faszerowanym kurczaku świątecznym, gotowanym z rosołu, czy nawet duszonym kurczaku)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku lub 1 większy
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • około 150 ml śmietanki
  • około 250-300 ml rosołu (może być z dnia poprzedniego)
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • 2 łyżki masła

Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym – jak zrobić?

  1. Ugotowane mięso z kurczaka zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać żółtko, natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczać w mące i zrumienić na maśle. Zrumienione z każdej strony pulpety zalać rosołem. Rosół powinien przykrywać 3/4 wysokości pulpetów. Doprowadzić je do wrzenia i gotować ok 15 minut. Potem dodać tyle śmietanki, aby pulpety były całkowicie przykryte sosem. Doprowadzić śmietanowy sos do wrzenia i znów gotować ok 15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęścić go odrobiną mąki, dodać koperek i pogotować chwilkę.

Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym – dodatkowe informacje

Zamiast mięsa drobiowego można użyć mięsa wieprzowego np. z pieczeni, a rosół zastąpić bulionem warzywnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety w sosie własnym
Następny przepis: Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode