Pulpety w sosie własnym
Podróżuj z nami do serca domowej kuchni, gdzie smak i prostota idą w parze. Przedstawiamy przepis na pulpeciki w sosie własnym, które są sycącym i pysznym daniem. Pulpety, zwane też klopsami czy gałkami mięsnymi, mogą być wykonane z różnego rodzaju mięsa, takiego jak np. drobiowe, wieprzowe czy indyk. Ich unikalny smak pochodzi od sosu własnym, który dodaje głębi i dopieszcza kubki smakowe. Ten przepis jest wszechstronny i można go z powodzeniem wykonać w kuchennym robocie thermomix. Czy jesteś gotowy na pyszną domową ucztę? Przygotuj się na pulpety w sosie własnym!
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka z udźca)
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- duży ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- olej
- 2 łyżeczki maki pszennej
- czosnek mielony, pieprz mielony
Pulpety w sosie własnym – jak zrobić?
- Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron.
- Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut.
- Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku: sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję.
- Do powstałego sosu przekładam pulpeciki i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty.
Pulpety w sosie mięsnym, gałki mięsne, klopsy mielone w sosie własnym, przepis na klopsy w sosie, pulpety drobiowe w sosie własnym, pulpety wieprzowe w sosie własnym, pulpety a klopsy, pulpety thermomix, pulpety z mięsa mielonego w sosie własnym, pulpeciki w sosie własnym, pulpety z indyka w sosie własnym, klopsy w sosie własnym, pulpety w sosie pomidorowym kwestia smaku, przepis na pulpety w sosie własnym, pulpety w sosie własnym.
Pulpety w sosie własnym – dodatkowe informacje
Takie pulpeciki doskonale smakują podane z kaszą, ryżem, czy tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Następny przepis: Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym