Pulpety w sosie własnym

Pulpety w sosie własnym

Podróżuj z nami do serca domowej kuchni, gdzie smak i prostota idą w parze. Przedstawiamy przepis na pulpeciki w sosie własnym, które są sycącym i pysznym daniem. Pulpety, zwane też klopsami czy gałkami mięsnymi, mogą być wykonane z różnego rodzaju mięsa, takiego jak np. drobiowe, wieprzowe czy indyk. Ich unikalny smak pochodzi od sosu własnym, który dodaje głębi i dopieszcza kubki smakowe. Ten przepis jest wszechstronny i można go z powodzeniem wykonać w kuchennym robocie thermomix. Czy jesteś gotowy na pyszną domową ucztę? Przygotuj się na pulpety w sosie własnym!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka z udźca)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • duży ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól
  • olej
  • 2 łyżeczki maki pszennej
  • czosnek mielony, pieprz mielony

Pulpety w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron.
  3. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut.
  4. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku: sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję.
  5. Do powstałego sosu przekładam pulpeciki i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty.

Pulpety w sosie mięsnym, gałki mięsne, klopsy mielone w sosie własnym, przepis na klopsy w sosie, pulpety drobiowe w sosie własnym, pulpety wieprzowe w sosie własnym, pulpety a klopsy, pulpety thermomix, pulpety z mięsa mielonego w sosie własnym, pulpeciki w sosie własnym, pulpety z indyka w sosie własnym, klopsy w sosie własnym, pulpety w sosie pomidorowym kwestia smaku, przepis na pulpety w sosie własnym, pulpety w sosie własnym.

Pulpety w sosie własnym – dodatkowe informacje

Takie pulpeciki doskonale smakują podane z kaszą, ryżem, czy tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Następny przepis: Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode