Pulled Pork - szarpana wieprzowina

Pulled Pork – szarpana wieprzowina

Pulled Pork – szarpana wieprzowina, to jedno z najpopularniejszych dań w amerykańskiej kuchni, które zdobyło również ogromną popularność na całym świecie. Idealna na weekendowe spotkania rodzinne i przyjęcia z przyjaciółmi, ta wersja duszonego mięsa jest nie tylko smaczna, ale także niesamowicie uniwersalna – świetnie sprawdzi się jako dodatek do burgerów, tacos, czy kanapek. Stworzenie prawdziwego pulled pork to kulinarna podróż, która wymaga czasu i cierpliwości, ale zdecydowanie jest warta każdej poświęconej jej minuty. Odkryj sprawdzony przepis na perfekcyjne pulled pork, który gwarantuje niezrównaną miękkość i intensywny smak.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki
  • Marynata:
  • 3 łyżeczki ajwaru
  • 3 łyżeczki keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Dodatkowo:
  • 3 cebule
  • główka czosnku
  • łyżka oleju

Pulled pork – szarpana wieprzowina – jak zrobić?

  1. Marynata: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień wyjąć mięso. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku. Ułożyć mięso, polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, przykryć mięso pokrywką lub folią aluminiową i piec mięso przez około 5 godzin. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. Powstały sos można zlać i zagęścić.

Pulled Pork – dodatkowe informacje

„Szarpaną” wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pudding dyniowy
Następny przepis: pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode