Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką
Zaskocz swoich bliskich niezwykle oryginalnym i niezwykle smacznym deserem – ptasim mleczkiem dwukolorowym truskawkowo-cytrynowym z galaretką. W jednym kawałku tego słodkiego przysmaku znajdziesz aż dwa ożywcze smaki – słodkiej truskawki i orzeźwiającej cytryny połączone w perfekcyjnym balansie. Galaretki dwukolorowe, dzięki swojej teksturze i przejrzystości, tworzą eleganckie, ciekawe dla oka warstwy. Ten wystawny deser, oprócz tego, że jest wspaniałym dodatkiem do każdej domowej uroczystości, z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Delikatność, smak i oryginalność – to wszystko znajdziesz w ptasim mleczku dwukolorowym!
admin
Składniki:
- Spód:
- 3 jajka;
- 1 szklanka mąki;
- ½ szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Składniki na piankę:
- 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego;
- 1 szklanka cukru;
- 2 galaretki – truskawkowa i cytrynowa;
- oraz 2 galaretki truskawkowe na wierzch.
Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe z galaretką – jak zrobić?
-
Spód:
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20×20 cm. Piec w 180 °C około 15 minut.
-
Pianka:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. W wysokiej misce ubić mikserem 250 g mleka i ½ szklanki cukru. Pod koniec ubijania stopniowo dolewać ostudzoną, ale jeszcze nie gęstniejącą galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Podobnie postępować z galaretką cytrynową i wylać na warstwę truskawkową.
- Wierzch zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w odpowiedniej ilości wody.
Schłodzić w lodówce, smacznego:)
xxxx – dodatkowe informacje
chłodzenie!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE
Następny przepis: Ptasie mleczko ze śmietany 18%