Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych
Czy kiedykolwiek pragnąłeś stworzyć wykwintną kolację, która zachwyci Twoje kubki smakowe? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis – Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych. Ten smaczny, podwójnie kuszony dla miłośników ryb i migdałów przepis to odpowiedź na twoje kulinarne poszukiwania. Złocista skórka, roztapiające się w ustach mięso pstrąga, bogato przyprawione masłem czosnkowym oraz chrupiące migdały na wierzchu stanowią niesamowitą kompozycję smaku. Nie jest to tylko ciekawy sposób na pieczenie pstrąga, ale też wykwintne danie, które z pewnością wzbogaci Twoje domowe menu.
admin
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 1-2 łyżki migdałów w płatkach,
- sok z 1/2 cytryny,
- ok. 30-40 g masła,
- ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy,
Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych – jak zrobić?
- 1. Pstrąga myjemy i osuszamy. Na zewnątrz i w środku nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, odrobiną oliwy i posypujemy natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
- W rondelku podgrzewamy masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. Dokładnie mieszamy i studzimy.
- Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i kładziemy pstrąga, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180*C. Po upływie tego czasu ścigamy nakrycie i polewamy rybę przygotowanym masłem czosnkowym i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 10 min nie przykrywając już, do zrumienienia się migdałów. Wykładamy na talerz. Smacznego!
Słowa kluczowe: pstrąg pieczony z migdałami, pstrąg w migdałach, pstrąg kwestia smaku
Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych – dodatkowe informacje
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby.