Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Tradycyjny, przepis na pstrąga smażonego to doskonały wybór na kolację, którą możemy podać dla rodziny czy przyjaciół. Wyróżnia się subtelnością smaku, a jego przyrządzanie jest dość proste, przez co cieszy się popularnością zarówno wśród początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Pstrąg jest rybą, którą docenią miłośnicy zdrowego odżywiania – jest źródłem białka i wyjątkowo smaczny. Wykorzystanie odpowiednich przypraw podkreśla jego smak bez maskowania delikatności mięsa. Podany z ulubionymi dodatkami, stanie się prawdziwą gwiazdą stołu. Bez wątpienia, smażony pstrąg to danie, które zasługuje na wypróbowanie.

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:

    2 filety z pstrąga

    połowa świeżej cytryny

    mąka do panierowania (np. pszenna)

    przyprawy: sól, pieprz

    olej do smażenia

Pstrąg smażony – jak zrobić?

  1. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić cytryną w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Do osobnego talerza nasypać mąki i obtoczyć rybę z obu stron. Olej rozgrzać i położyć w nim rybę. Smażyć po 12 minut z każdej strony. Podczas smażenia utrzymywać nie za wysoką temperaturę, a tuż przed obróceniem ryby zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna).

Pstrąg smażony – dodatkowe informacje

Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem
Następny przepis: Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode