Pstrąg smażony
Tradycyjny, przepis na pstrąga smażonego to doskonały wybór na kolację, którą możemy podać dla rodziny czy przyjaciół. Wyróżnia się subtelnością smaku, a jego przyrządzanie jest dość proste, przez co cieszy się popularnością zarówno wśród początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Pstrąg jest rybą, którą docenią miłośnicy zdrowego odżywiania – jest źródłem białka i wyjątkowo smaczny. Wykorzystanie odpowiednich przypraw podkreśla jego smak bez maskowania delikatności mięsa. Podany z ulubionymi dodatkami, stanie się prawdziwą gwiazdą stołu. Bez wątpienia, smażony pstrąg to danie, które zasługuje na wypróbowanie.
admin
Składniki:
- Składniki na dwie porcje:
2 filety z pstrąga
połowa świeżej cytryny
mąka do panierowania (np. pszenna)
przyprawy: sól, pieprz
olej do smażenia
Pstrąg smażony – jak zrobić?
- Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić cytryną w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Do osobnego talerza nasypać mąki i obtoczyć rybę z obu stron. Olej rozgrzać i położyć w nim rybę. Smażyć po 12 minut z każdej strony. Podczas smażenia utrzymywać nie za wysoką temperaturę, a tuż przed obróceniem ryby zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna).
Pstrąg smażony – dodatkowe informacje
Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem
Następny przepis: Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych