Przez Tiramisu do serca

Przez Tiramisu do serca

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów w kształcie podłużnym
  • gorzkie kakao

Krem mascarpone:

  • – 500 g serka mascarpone
  • – 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • – 2 opakowania śmietanfix
  • – 2 łyżeczki cukru pudru

Pącz:

  • – 5-6 łyżek prawdziwej kawy
  • – 2,5 szklanki wrzątku
  • – 3 kieliszki wódki

Przez tiramisu do serca – jak zrobić?

  1. Poncz: Kawę zaparzyć i ostudzić, a następnie dodać alkohol (opcjonalnie, wedle upodobania). Kawę z alkoholem przelać bez fusów do głębokiego, podłużnego naczynia, aby bez problemu nasączyć biszkopty.
  2. Krem mascarpone: Zimną śmietankę kremówkę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać, pod koniec dodać dwa opakowania śmietanfix i wymieszać. Następnie stopniować dodawać serek mascarpone i dalej miksować na średnich obrotach.
  3. Tiramisu: Do ciasta będzie potrzebna niewysoka, prostokątna lub kwadratowa forma. Biszkopty należy dobrze nasączać w przygotowanym ponczu kawowo-alkoholowym, a następnie wyłożyć dno formy. Na biszkopty wykładamy pół kremu z mascarpone, następnie kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i krem. Deser należy schłodzić, a przed podaniem dokładnie posypać ciemnym kakao, który sprawi, że deser będzie miał wykwintny smak.

Przez Tiramisu do serca – dodatkowe informacje

Jeżeli nie mamy odpowiedniej formy na ten deser, w sklepach dostępne są jednorazowe, aluminiowe blaszki do pieczenia o różnych wymiarach, poza tym w tej roli sprawdzają się też prostokątne opakowania typu „tupperware”.


Zobacz inne przepisy

Następny przepis: Bananowe pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode