Przez Tiramisu do serca
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów w kształcie podłużnym
- gorzkie kakao
Krem mascarpone:
- – 500 g serka mascarpone
- – 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- – 2 opakowania śmietanfix
- – 2 łyżeczki cukru pudru
Pącz:
- – 5-6 łyżek prawdziwej kawy
- – 2,5 szklanki wrzątku
- – 3 kieliszki wódki
Przez tiramisu do serca – jak zrobić?
- Poncz: Kawę zaparzyć i ostudzić, a następnie dodać alkohol (opcjonalnie, wedle upodobania). Kawę z alkoholem przelać bez fusów do głębokiego, podłużnego naczynia, aby bez problemu nasączyć biszkopty.
- Krem mascarpone: Zimną śmietankę kremówkę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać, pod koniec dodać dwa opakowania śmietanfix i wymieszać. Następnie stopniować dodawać serek mascarpone i dalej miksować na średnich obrotach.
- Tiramisu: Do ciasta będzie potrzebna niewysoka, prostokątna lub kwadratowa forma. Biszkopty należy dobrze nasączać w przygotowanym ponczu kawowo-alkoholowym, a następnie wyłożyć dno formy. Na biszkopty wykładamy pół kremu z mascarpone, następnie kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i krem. Deser należy schłodzić, a przed podaniem dokładnie posypać ciemnym kakao, który sprawi, że deser będzie miał wykwintny smak.
Przez Tiramisu do serca – dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy odpowiedniej formy na ten deser, w sklepach dostępne są jednorazowe, aluminiowe blaszki do pieczenia o różnych wymiarach, poza tym w tej roli sprawdzają się też prostokątne opakowania typu „tupperware”.