Przepyszne Langosze

Przepyszne Langosze

Langosze, znane także jako czechy, to niezwykle smaczna i popularna przekąska na Węgrzech oraz w innych krajach Europy Środkowej. Langosz czeski, którego przepis dziś przedstawiamy, to sycąca potrawa, która składa się z prostych składników, takich jak drożdże, mąka, cukier, sól i woda. Różnią się od tradycyjnych węgierskich langoszy tym, że są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można je podawać z różnymi dodatkami – od czosnku, przez śmietanę, po ser. Ta uniwersalna przekąska jest doskonała na każdą okazję, a jej przygotowanie nie jest trudne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na te pyszne placki.

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • około 300g mąki pszennej
  • 15 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 5 łyżek mleka
  • 6 ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • dodatkowo: ketchup oraz kostkę utartego sera.

Przepyszne langosze – jak zrobić?

  1. Sos:
    Ząbki czosnku trzemy na tarce, wrzucamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami mleka, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy i odstawiamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Teraz zabieramy się za ciasto.
  2. Ciasto:
    Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy 10 łyżeczkami mleka i dodajemy 4 łyżki mąki.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min.
  3. Resztę mąki, mleka i soli wrzucamy do miski. Dodajemy do tego zaczyn.
  4. Formujemy ciasto. Ciasto musi wyjść mięciutkie, nie może się kleić. W razie potrzeby dodać mąki.
  5. Wyrośnięte ciasto
    Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce. Czekamy ok 30min, aż ciasto wyrośnie.
  6. Uformowany placek
    Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek grubości 2-3cm. Jeżeli ciasto będzie za cienkie -może być zbyt chrupkie i mogą powstać dziury podczas smażenia.
  7. Wysmażony langosz
    Do garnka lub patelni wlewamy olej i nagrzewamy, aż zacznie skwierczeć. Do nagrzanego oleju dodajemy ostrożnie placek. Placki po usmażeniu muszą mieć złocisty kolor z każdej strony.
  8. Odkładamy gotowy placek na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
  9. Gotowy Langosz
    Placek smarujemy sosem czosnkowo – mlecznym, posypujemy startym serem i polewamy keczupem.

Sposób przygotowania langoszy czeskich jest następujący:

Przepyszne Langosze – dodatkowe informacje

Ciasto powinno być kruche z wierzchu, a w środku puszyste. Langosze można podawać również na słodko, z cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przepyszne naleśniki
Następny przepis: Przepyszny jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode