Przepyszne Langosze
Langosze, znane także jako czechy, to niezwykle smaczna i popularna przekąska na Węgrzech oraz w innych krajach Europy Środkowej. Langosz czeski, którego przepis dziś przedstawiamy, to sycąca potrawa, która składa się z prostych składników, takich jak drożdże, mąka, cukier, sól i woda. Różnią się od tradycyjnych węgierskich langoszy tym, że są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można je podawać z różnymi dodatkami – od czosnku, przez śmietanę, po ser. Ta uniwersalna przekąska jest doskonała na każdą okazję, a jej przygotowanie nie jest trudne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na te pyszne placki.
admin
Składniki:
- Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- około 300g mąki pszennej
- 15 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- sos:
- 5 łyżek mleka
- 6 ząbków czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- dodatkowo: ketchup oraz kostkę utartego sera.
Przepyszne langosze – jak zrobić?
- Sos:
Ząbki czosnku trzemy na tarce, wrzucamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami mleka, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy i odstawiamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Teraz zabieramy się za ciasto. - Ciasto:
Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy 10 łyżeczkami mleka i dodajemy 4 łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. - Resztę mąki, mleka i soli wrzucamy do miski. Dodajemy do tego zaczyn.
- Formujemy ciasto. Ciasto musi wyjść mięciutkie, nie może się kleić. W razie potrzeby dodać mąki.
Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce. Czekamy ok 30min, aż ciasto wyrośnie.
Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek grubości 2-3cm. Jeżeli ciasto będzie za cienkie -może być zbyt chrupkie i mogą powstać dziury podczas smażenia.
Do garnka lub patelni wlewamy olej i nagrzewamy, aż zacznie skwierczeć. Do nagrzanego oleju dodajemy ostrożnie placek. Placki po usmażeniu muszą mieć złocisty kolor z każdej strony.- Odkładamy gotowy placek na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Placek smarujemy sosem czosnkowo – mlecznym, posypujemy startym serem i polewamy keczupem.
Sposób przygotowania langoszy czeskich jest następujący:
Przepyszne Langosze – dodatkowe informacje
Ciasto powinno być kruche z wierzchu, a w środku puszyste. Langosze można podawać również na słodko, z cukrem pudrem.