Przepyszne ciasto na oleju z jagodami
Planujesz szybkie ciasto jagodowe, ale nie masz masła ani mleka? Bez obaw, mamy dla Ciebie doskonały przepis. Proste, pyszne i lekkie, nasze ciasto na oleju z jagodami to idealna propozycja na letnie popołudnie. Wilgotne w środku dzięki dodatkowi mrożonych jagód, dosłownie rozpływa się w ustach. To ciasto lane z jagodami jest tak łatwe do przygotowania, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Skosztuj i przekonaj się, że to naprawdę dobre ciasto z jagodami. Bez względu na to, czy potrzebujesz szybkiego placka z jagodami, czy planujesz rodzinny deser, to ciasto na pewno spełni Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 1 1/2 szklanki cukru*
- 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej*
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju*
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)*
- *szklanka – 250 ml
Przepyszne ciasto na oleju z jagodami – jak zrobić?
- Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36×25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
Do ciasta na oleju z jagodami można użyć dowolnych sezonowych owoców. Jeśli używasz jagód mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przepyszne brownie nutella tylko 3 skladniki
Następny przepis: Przepyszna szarlotka