Przepyszna szarlotka
Czy jest coś lepszego od ciepłego kawałka domowej szarlotki podanego z gałką lodów waniliowych? Wątpię. Dzisiaj prezentuję przepis na przepyszną szarlotkę, której wyjątkowy smak z pewnością was zachwyci. Idealny komfortowy deser na chłodne jesienne wieczory. Składniki są proste i najprawdopodobniej już czekają na was w spiżarni. Przygotowanie tej szarlotki to czysta przyjemność i doskonała okazja do wspólnego gotowania z najmłodszymi członkami rodziny. Jej aromatyczny zapach, który wypełni cały dom, sprawi, że nie będziecie mogli doczekać się momentu, kiedy wreszcie będzie można cieszyć się jej cudownym smakiem. Wszystko to sprawia, że ta szarlotka jest po prostu przepyszna.
admin
Składniki:
- 5 jajek, 3 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, kostka margaryny, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 7 dużych jabłek, cynamon
Przepyszna szarlotka – jak zrobić?
- Z żółtek, połowy szklanki cukru, tłuszczu, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. 2 z nich włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posypać cynamonem i jeśli jest potrzeba cukrem.
- Ubić sztywną pianę z białek i wciąż ubijając dodać szklankę cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną.
- Niezamrożonym ciastem wylepić spód blachy, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę a na koniec 3 część ciasta również startą na tarce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Przepyszna szarlotka – dodatkowe informacje
Ciasto świetnie smakuje gorące, podane z lodami waniliowymi, wręcz rozpływa się w ustach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przepyszne ciasto na oleju z jagodami
Następny przepis: pażuchy - poznańskie pyzy