Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach

Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach

Szynkowar to niezbędne narzędzie dla miłośników domowych wędlin. Podstawą przygotowania pysznego mięsa w szynkowarze jest wysokiej jakości surowiec i dobrze dobrana mieszanka przypraw. Dzisiaj przygotujemy udziec z indyka w pistacjach – to wykwintne danie, które wyróżnia się oryginalnym smakiem i delikatnością mięsa. Dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, domowe jedzenie, pełne naturalnych składników. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 1,15 kg mięsa z udźca indyka
  • 200 g pistacji
  • 15 g soli
  • 17 g ulubiona mieszanka ziół i przypraw

Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach – jak zrobić?

  1. Pistacje wyłuskaj, część podziel na większe kawałki, część zmłotkuj w moździerzu. Udziec z indyka oddziel od skóry i kości. Usuń błony między mięśniami. Wytrybowane mięso podziel na dwie części, jedną zmiel za pomocą szarpaka, drugą na najdrobniejszych oczkach 2-3 mm. Skórę pozostaw, będzie Ci potrzebna.
  2. Do tak przygotowanego farszu dodaj pistacje i pozostałe składniki: sól oraz mieszankę ulubionych ziół i przypraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na dobę.
  3. Po tym czasie pozostawioną skórę z udźca podziel na pół. Jedną część umieść na spodzie woreczka do szynkowaru, wyłóż farsz i przykryj go drugą częścią skóry. Dzięki temu wędlina będzie soczysta. Woreczek zakręć, zamknij szynkowar i wstaw go do garnka z wodą w celu parzenia. Koniecznie użyj termometru, umieszczając go w otworze szynkowaru w celu kontroli temperatury wewnątrz mięsa. Temperatura wody w trakcie parzenia powinna wynosić 80°C. Parzenie zakończ w chwili osiągnięcia wewnątrz wsadu temperatury 72°C.
  4. Po zakończeniu parzenia potrawkę pozostaw do wystygnięcia, po czym wstaw na noc do lodówki.
  5. Na drugi dzień udziec z indyka z pistacjami jest gotowy do spożycia.

Przepis na danie szynkowaru – udziec z indyka w pistacjach – dodatkowe informacje

Szczególnie polecam zioła i przyprawy takie, jak: kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, goździki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przekładany piernik na piwie
Następny przepis: Przepyszne brownie nutella tylko 3 skladniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode