Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

Przekładaniec z rabarbarem i bitą śmietaną to smakołyk, który idealnie sprawdzi się podczas letnich dni. Lekki, puszysty biszkopt, słodko-kwaśny rabarbar i delikatna bita śmietana tworzą niepowtarzalne połączenie, które na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W przygotowaniu tej pyszności nie ma nic skomplikowanego, więc nawet jeśli nie jesteś biegły w cukiernictwie, możesz spróbować swoich sił i zaskoczyć bliskich niezwykłym deserem. Ciasto z rabarbarem i bitą śmietaną to prawdziwe mistrzostwo domowego wypieku, które zachwyca smakiem i prezentuje się niezwykle apetycznie. Nie czekaj, przygotuj w swojej kuchni ten wyjątkowy przekładaniec!

Składniki:

  • 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie
  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • DODATKOWO:
  • ok. 100 g herbatników, zmielonych

Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Przygotować rabarbar:

    Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).

  2. Przygotować biszkopt:

    Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.

  3. Przygotować masę rabarbarową:

    Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

  4. Przygotować bitą śmietanę:

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki.

  5. Dodatkowe kroki:

    Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady – Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

PRZEPIS ZE STRONY: www.ilovebake.pl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przekładane herbatniki
Następny przepis: Przekładany piernik na piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode