Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną
Składniki:
- 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- DODATKOWO:
- ok. 100 g herbatników, zmielonych
Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną – jak zrobić?
-
Przygotować rabarbar:
Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).
-
Przygotować biszkopt:
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
-
Przygotować masę rabarbarową:
Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
-
Przygotować bitą śmietanę:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki.
-
Dodatkowe kroki:
Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Porady – Przekładaniec – ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną
PRZEPIS ZE STRONY: www.ilovebake.pl
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przekładane herbatniki
Następny przepis: Przekładany piernik na piwie