Przekładane herbatniki
Czy jest coś lepszego niż szybki i prosty przepis na pyszne słodkości, idealny do popołudniowej kawy czy na deser po obiedzie? Poniższy przepis na przekładane herbatniki to prawdziwy klasyk. Światłej pamięci babcia nieraz przyrządzała ten deser, kiedy niespodziewanie zjawiła się rodzina. Zawsze zdobywał on wiele komplementów. Miękkie, nasączone smakiem masy herbatniki zanikają w ustach, zostawiając przyjemne, kremowe uczucie. Idealne dla miłośników łatwych w przygotowaniu, a równocześnie efektownych i pysznych deserów. Bez wątpienia, przekładane herbatniki, zaspokoją słodki ząb nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 margaryna w kostce
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 l mleka
- Pozostałe składniki:
- herbatniki (duża paczka)
- masa krówkowa (1 puszka)
- 2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
- 0,5 l mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- galaretka owocowa
Przekładane herbatniki – jak zrobić?
-
Ugotować budynie na mleku i dodać do nich galaretki, odstawić do schłodzenia. Następnie ubić z margaryną i cukrem pudrem na jednolitą masę. Bitą śmietanę ubić na mleku dodając rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę.
-
Formę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozprowadzić na niej masę krówkową. Rozmieścić następną warstwę herbatników oraz wylać bitą śmietanę. Odstawić na 15 minut do lodówki aby stężała. Na koniec wylać tężejącą galaretkę.
Przekładane herbatniki – dodatkowe informacje
Herbatniki można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy nieco wyraźniejszy smak i mniej słodkie ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przekładaniec
Następny przepis: Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną