Przekładańce ziemniaczane

Przekładańce ziemniaczane

Przekładańce ziemniaczane to klasyczny daniach, który przypomina taste i nostalgiczny wieczór rodzinne. To jest idealne dla tych, którzy szukają satysfakcjonującego i smacznego posiłku z prostymi składnikami, które zwykle mamy w domowych spiżarniach i lodówkach. Ten unikalny i tradycyjny przepis łączy duszone, kremowe ziemniaki z delikatnymi warstwami cebuli, twardego gotowanego jajka, złocistej cebuli i mięsa wołowego lub wieprzowego. Każda warstwa jest starannie przygotowana, a całość jest pieczona do złotego koloru, dając końcowe danie o głębokim, dobrze zrównoważonym smaku. To jest coś, co z pewnością zadowoli większość smakoszy. Zachęcamy do spróbowania przekładańce ziemniaczane!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda
  • Farsz:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • vegeta, czubryca

Przekładańce ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na placki o grubości 5mm. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tartce. Odcisnąć w woreczku płóciennym. Dodać przyprawy i cebulkę zeszkloną na tłuszczu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję ciasta. Na placek równomiernie rozłożyć masę ziemniaczaną. Placek zawinąć i pokroić na skośne małe kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 min. Wyjąć z wody, polać skwarkami i posypać zieleniną.

Przekładańce ziemniaczane – dodatkowe informacje

Bardzo dobre zalane gorącym mlekiem. Tak robiła moja babcia, cebula.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przekładaniec
Następny przepis: Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode