Przekąska z tortilli
Przekąska z tortilli to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się zarówno na domową imprezę, piknik, czy nawet jako drugie śniadanie do pracy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a możliwość doboru ulubionych składników czyni ją wyjątkowo atrakcyjną dla każdego smakosza. Przygotowanie tej przekąski to czysta przyjemność, a jej aromat i smak będą wielką gratką dla podniebienia. Zainspiruj się i przyrządź tę wyjątkową przekąskę z tortilli!
admin
Składniki:
- Opakowanie tortilli (8 placków, o średnicy ok. 20 cm)
- Ćwiartka kapusty pekińskiej
- Szczypiorek
- Pół średniej papryki czerwonej
- 2 opakowania śmietankowego serka do smarowania (np. Almette, Twój Smak)
- ok. 400 g polędwicy łososiowej (można zastąpić inną szynką lub łososiem)
Przekąska z tortilli – jak zrobić?
-
Przygotowane składniki
Kapustę siekamy jak najdrobniej, a paprykę kroimy w małe, jak najcieńsze paseczki. Szynkę zostawiamy w całych plastrach.
-
Placek smarujemy serkiem
Każdy placek smarujemy z jednej strony serkiem.
-
Składniki ułożone na tortilli
Na posmarowanym placku układamy kolejno: posiekaną kapustę, paprykę, szczypiorek, a następnie kładziemy plastry szynki.
-
Tortilla przygotowana do krojenia
Placek zwijamy dosyć ciasno, a następnie kroimy w plastry równej szerokości. Ja kroiłam plastry ok. 1 cm i wyszło mi ok. 60 sztuk przekąsek, nie wliczając brzegów które zjadałam 😉
-
Gotowe przekąski
Każdy paseczek, zaraz po ukrojeniu przekłuwamy wykałaczką, aby lepiej się trzymał. Smacznego!
Przekąska z tortilli – dodatkowe informacje
Składniki można zmieniać wedle uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przecier z pokrzywy do słoika
Następny przepis: PRZEKĄSKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z SERKIEM I ŁOSOSIEM