Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Nie jest tajemnicą, że domowy przecier pomidorowy bije na głowę ten ze sklepowej półki. Nie tylko jest w pełni naturalny i bez konserwantów, ale również ma głęboki, intensywny smak świeżych pomidorów. Ta wersja przepisu zawiera też dodatek papryki, co daje mu dodatkowej głębi smaku. Świetna sprawa dla tych, którzy cenią sobie domowe przetwory. Możemy go przygotować tradycyjnie, ale ułatwieniem będzie z pewnością blender. Ta prostota wykonania zaskoczy niejednego – po prostu warto nauczyć się jak zrobić przecier pomidorowy we własnej kuchni!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (na przykład malinowy lub lima)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku

Przecier pomidorowy – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Za pomocą np. blendera rozdrobnić pomidory i cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć razem z czosnkiem i gotować ok 40 minut na małym ogniu często mieszając.
  2. Pod koniec gotowania dodać sól i cukier. Wszystko zmiksować jeszcze raz. Gotowy przecier przelać do słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wychodzi 2 większe słoiczki lub 4 mniejsze.

Przecier pomidorowy – dodatkowe informacje

Cebulę i czosnek możemy pominąć.
Przecier jest smaczniejszy gdy pomidory są razem z łupką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: przecier z kwaszonych ogórków do zupy
Następny przepis: Przecier z pokrzywy do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode