Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe
Proziaki to jedno z najpopularniejszych dań podhalańskiej kuchni. Te górskie bułeczki sodowe, to znakomity pomysł na szybkie śniadanie, czy dodatek do obiadu. Ich receptura opiera się na prostych składnikach, co czyni je łatwym i szybkim daniem do przygotowania. Proziaki robione są z sodą, dzięki czemu są delikatne i puszyste. Ich nieskomplikowany smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowego pieczywa. To idealne połączenie tradycji i smaku, które zaskoczy niejednego smakosza. Przygotuj Proziaki i poczuj klimat górskich stron na własnej skórze. Spróbuj tej górskiej specjalności i doświadcz smaku prawdziwych, domowych bułeczek.
admin
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 500 g kefiru
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- łyżeczka sody
- kminek **
- ** opcjonalnie (można użyć również innych dodatków np. Czosnek niedźwiedzi lub nie dodawać nic)
Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe – jak zrobić?
- Wszytskie składniki połączyć w jednolitą masę.
- Powstałe ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
- Wyciąć foremką okrągłe placki na grubość ok 1,5 cm. Można również pociąć w nieregularne kształty.
- Proziaki piec na brzegu pieca lub na suchej patelni do zbrązowienia z obu stron.
Proziaki – dodatkowe informacje
Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe można zastąpić bułki, zrobić pitę z dodatkami lub jeść jak i z czym kto woli. U mnie z masłem i mlekiem. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proziaki z serem - czyli bułki z patelni
Następny przepis: Przecier pomidorowy