Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe

Proziaki to jedno z najpopularniejszych dań podhalańskiej kuchni. Te górskie bułeczki sodowe, to znakomity pomysł na szybkie śniadanie, czy dodatek do obiadu. Ich receptura opiera się na prostych składnikach, co czyni je łatwym i szybkim daniem do przygotowania. Proziaki robione są z sodą, dzięki czemu są delikatne i puszyste. Ich nieskomplikowany smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowego pieczywa. To idealne połączenie tradycji i smaku, które zaskoczy niejednego smakosza. Przygotuj Proziaki i poczuj klimat górskich stron na własnej skórze. Spróbuj tej górskiej specjalności i doświadcz smaku prawdziwych, domowych bułeczek.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 500 g kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • łyżeczka sody
  • kminek **
  • ** opcjonalnie (można użyć również innych dodatków np. Czosnek niedźwiedzi lub nie dodawać nic)

Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe – jak zrobić?

  1. Wszytskie składniki połączyć w jednolitą masę.
  2. Powstałe ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
  3. Wyciąć foremką okrągłe placki na grubość ok 1,5 cm. Można również pociąć w nieregularne kształty.
  4. Proziaki piec na brzegu pieca lub na suchej patelni do zbrązowienia z obu stron.

Proziaki – dodatkowe informacje

Proziaki – łatwe górskie bułeczki sodowe można zastąpić bułki, zrobić pitę z dodatkami lub jeść jak i z czym kto woli. U mnie z masłem i mlekiem. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Proziaki z serem - czyli bułki z patelni
Następny przepis: Przecier pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode