Prosty tort śmietankowo - owocowy

Prosty tort śmietankowo – owocowy

Czy istnieje coś lepszego niż prosty tort śmietankowo-owocowy, który jest sprawdzonym przepisem na cieszenie się słodkościami bez zbędnego nakładu pracy? Ta opcja jest nie tylko wyjątkowo łatwa i szybka do wykonania, ale także niezwykle smakowita. Idealnie sprawdzi się podczas letnich dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców wprost z ogrodu. Aromatyczne owoce w połączeniu z lekką śmietanką to duet, który zawsze działa. Niezależnie od okazji, ten pyszny tort owocowy zawsze cieszy oczy i podnosi na duchu zarówno domowników, jak i gości. Wymaga jedynie kilku podstawowych składników i szczypty kreatywności.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek (wielkości M)
    16 dag cukru
    14 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
  • PONCZ:
    1 szklanka herbaty
    1 łyżka soku z cytryny
    ekstrakt waniliowy
  • WARSTWA BITEJ ŚMIETANY I WIŚNI:
    1100 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    ekstrakt waniliowy
    350 g wiśni
  • DODATKOWO:
    100 g malin
    100 g borówek amerykańskich
    gałązki lawendy
    pąki pelargonii

Prosty tort śmietankowo – owocowy – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Natłuszczamy spód tortownicy. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Do piany dosypujemy stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Dokładamy po jednym żółtku długo miksując. Dosypujemy po łyżce przesianych mąk i łączymy je z tortem mieszając łyżką. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170°C.
  2. Biszkopt kroimy na trzy blaty. W szklance łączymy składniki na poncz.
  3. Wyjmujemy z lodówki kremówkę i ubijamy tak długo, aż stanie się gęsta. W trakcie ubijania dosypujemy przesiany cukier puder.
  4. Podczas składania tortu każdy biszkoptowy blat nasączamy ponczem i przekładamy bitą śmietaną. Przed przykryciem kolejnym blatem na śmietanę nakładamy wiśnie. Bitą śmietanę rozprowadzamy na górze tortu i cienką warstwą na bokach. Pozostałą śmietaną przy pomocy rękawa z tylką dekorujemy górę tortu. Układamy maliny i borówki amerykańskie, w tort wbijamy gałązki lawendy i kwiaty pelargonii.

Prosty tort śmietankowo – owocowy – dodatkowe informacje

• Do tortu można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców.

• Zdobiąc tort liśćmi i kwiatami pamiętajmy, aby pochodziły one wyłącznie z roślin jadalnych.

• Tort przed podaniem należy schłodzić w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty smaczny obiad ;)
Następny przepis: Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode