Prosty tort śmietankowo – owocowy
Czy istnieje coś lepszego niż prosty tort śmietankowo-owocowy, który jest sprawdzonym przepisem na cieszenie się słodkościami bez zbędnego nakładu pracy? Ta opcja jest nie tylko wyjątkowo łatwa i szybka do wykonania, ale także niezwykle smakowita. Idealnie sprawdzi się podczas letnich dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców wprost z ogrodu. Aromatyczne owoce w połączeniu z lekką śmietanką to duet, który zawsze działa. Niezależnie od okazji, ten pyszny tort owocowy zawsze cieszy oczy i podnosi na duchu zarówno domowników, jak i gości. Wymaga jedynie kilku podstawowych składników i szczypty kreatywności.
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
7 jajek (wielkości M)
16 dag cukru
14 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej - PONCZ:
1 szklanka herbaty
1 łyżka soku z cytryny
ekstrakt waniliowy - WARSTWA BITEJ ŚMIETANY I WIŚNI:
1100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
350 g wiśni - DODATKOWO:
100 g malin
100 g borówek amerykańskich
gałązki lawendy
pąki pelargonii
Prosty tort śmietankowo – owocowy – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Natłuszczamy spód tortownicy. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Do piany dosypujemy stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Dokładamy po jednym żółtku długo miksując. Dosypujemy po łyżce przesianych mąk i łączymy je z tortem mieszając łyżką. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170°C.
- Biszkopt kroimy na trzy blaty. W szklance łączymy składniki na poncz.
- Wyjmujemy z lodówki kremówkę i ubijamy tak długo, aż stanie się gęsta. W trakcie ubijania dosypujemy przesiany cukier puder.
- Podczas składania tortu każdy biszkoptowy blat nasączamy ponczem i przekładamy bitą śmietaną. Przed przykryciem kolejnym blatem na śmietanę nakładamy wiśnie. Bitą śmietanę rozprowadzamy na górze tortu i cienką warstwą na bokach. Pozostałą śmietaną przy pomocy rękawa z tylką dekorujemy górę tortu. Układamy maliny i borówki amerykańskie, w tort wbijamy gałązki lawendy i kwiaty pelargonii.
Prosty tort śmietankowo – owocowy – dodatkowe informacje
• Do tortu można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców.
• Zdobiąc tort liśćmi i kwiatami pamiętajmy, aby pochodziły one wyłącznie z roślin jadalnych.
• Tort przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prosty smaczny obiad ;)
Następny przepis: Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki