Proste muffinki z kruszonką
Proste muffinki z kruszonką to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To prosty i szybki przepis na domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się na weekendowe popołudnie, czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj zrobić muffinki z kruszonką, które zachwycą nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Delikatne, puchate ciasto, które idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką na wierzchu, to prawdziwy rarytas, którym możemy zaskoczyć naszych bliskich. Składniki potrzebne do przygotowania tego deseru są łatwo dostępne, a ich połączenie daje naprawdę zaskakujące efekty. Gotowe muffinki z kruszonką to małe, słodkie dzieła sztuki na talerzu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- kilka kropel aromatu migdałowego
- Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- Dodatki:
- czekolada, migdały
Proste muffinki z kruszonką – jak zrobić?
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do garnka, dodać sól i składniki mokre: jajka, szklankę cukru, mleko, olej, aromat. Zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa.
- W małym garnku roztopić masło i poczekać aż przestygnie. Dodawać powoli szklankę mąki i 2/3 szklanki cukru. Rozrobić w rękach, aż powstanie kruszonka.
- Do foremek na muffinki włożyć papiloty, napełnić do połowy wysokości. Dodać według uznania pokrojoną czekoladę i migdały. Pokryć ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch położyć kruszonkę według uznania. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut, temperatura 180 stopni.
Proste muffinki z kruszonką – dodatkowe informacje
Można użyć także owoców sezonowych. Babeczki pozostawiają duże pole dobrania dowolnych, ulubionych składników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proste kolorowe Ptasie mleczko
Następny przepis: Proste kedgeree