Prażoki (Dziady)
Dziady, popularnie zwane również prażokami, to tradycyjne danie kuchni polskiej, które swoje korzenie ma na Podlasiu. Wyjątkowe i wyraziste w smaku dzięki wykorzystaniu ziemniaków, kiełbasy białej i cebuli. Ten prosty, a zarazem sycący, domowy przepis jest idealny na chłodniejsze dni, przywołując wspomnienia o dawnej, wiejskiej kuchni naszych babć. Można je podać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs. Pomimo iż przygotowanie prażoków może wydawać się czasochłonne, to gwarantują one prawdziwie domowy smak, który z pewnością przypaść do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 3,5 szklanki mąki
- 500 gramów kwaszonej kapusty
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 cebule
- 200 gramów wędzonego boczku
- pieprz, sól
Prażoki (dziady) – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie odcedzamy je tak, aby zostało tylko połowa wody. Zasypujemy mąką i przykrywamy na 2-3 minuty gotując na małym ogniu. Następnie tłuczemy ja na puree (ewentualnie dodajemy trochę mąki). Dużą łyżką formujemy kluski. Posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulką. Kapustę kwaszoną odcedzamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z liściem laurowym i zielem aż będzie miękka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do kluseczek.
Prażoki (Dziady) – dodatkowe informacje
Jeśli kluski są za rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy kapkę mleka lub wody. Dobrym dodatkiem do prażoków jest marchewka ugotowana na gęsto jak i każda sałatka. Idealne danie dla dzieci, kluski są puszyste, nie są ciężkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawdziwy sos boloński
Następny przepis: PRAŻOKI- DANIE Z OGNISKA