PRAŻOKI- DANIE Z OGNISKA

PRAŻOKI- DANIE Z OGNISKA

Prażoki to doskonały pomysł na komfortowe i smaczne danie jednogarnkowe przygotowane na ognisku. Ten przepis, pochodzący z tradycyjnej kuchni wiejskiej, z pewnością zadowoli miłośników pikników i odkrywczych przysmaków. Prażoki są prostym, sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się w trakcie wypadu na łono natury. Składniki na prażoki to podstawowe produkty, które łatwo zapakować do plecaka. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi przy ognisku, czy rodzinny wyjazd na kemping. Bez względu na okoliczności, prażoki pozwolą poczuć niepowtarzalny klimat ogniska i cieszyć się wspólnym, domowym jedzeniem na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • Na 10-12 osób:
  • 1,5 kg cienkiej kiełbasy, na przykład podwawelskiej
  • 1-1,5 kg boczku, najlepiej chudego
  • Główka kapusty
  • 10 marchwi
  • 6 dużych cebul
  • 5 pietruszek
  • 2 kg ziemniaków
  • Pęczek natki pietruszki

Prażoki- danie z ogniska – jak zrobić?

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę w krążki.Natkę pietruszki siekamy na dość duże kawałki.Dno żeliwnego kociołka wykładamy folią aluminiową. Robimy taki zapas folii żeby na bokach było jej dużo za dużo, aby można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone”. Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy warstwę kiełbasy, posypujemy natką pietruszki. Znów wykładamy liście kapusty , następnie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą musi być kapusta. Górę przykrywamy folią aluminiową, zamykamy pokrywę. Na rozpalone ognisko ustawiamy kociołek, danie trzymamy nad nim min 1,5 godz.

PRAŻOKI – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy przygotować danie z ogniska, możemy użyć naczynia żaroodpornego lub zwykłego garnka. Dania jednogarnkowe z ogniska to idealne rozwiązanie na przygotowanie przysmaków na ognisko. Jeżeli nie masz pomysłu co przygotować na ognisko, warto skorzystać z przepisów na potrawy na ognisko. Dzięki nim, będziesz miał możliwość delektowania się smacznym daniem, które powstało na ognisku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prażoki (Dziady)
Następny przepis: Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami, kiełbasą i kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode