Prawdziwy sos boloński
Poznaj sekrety kuchni włoskiej, przyrządzając prawdziwy sos boloński. Ten tradycyjny dodatek, ceniony na całym świecie, jest esencją smaków śródziemnomorskich, owocem połączenia mięsa, warzyw i aromatycznych ziół. Stworzony z miłością, cierpliwością i starannością, zgłębi tajemnice prawdziwej włoskiej kuchni. Sos boloński jest powszechnie znany jako podstawowy składnik spaghetti bolognese, ale może być także używany do innych dań takich jak lasagne czy cannelloni. Zaskocz swoich bliskich autentycznym smakiem, jak z najlepszej włoskiej trattorii. Prawdziwy sos boloński – to nie tylko przepis, to prawdziwa kulinarna podróż do serca Włoch.
admin
Składniki:
- 300 g mielonej tłustej wołowiny (na przykład przepony)
- 150 g mielonej tłustej wieprzowiny (na przykład boczku)
- 50 g drobno posiekanej cebuli
- 50 g drobno posiekanego selera naciowego
- 50 g startej marchewki
- 300 g przecieru pomidorowego lub passaty lub 20 g potrójnie zagęszczonego koncentratu pomidorowego
- kieliszek wina (czerwonego lub białego)
- pół szklanki mleka
- oliwa z oliwek / smalec / masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Prawdziwy sos boloński – jak zrobić?
- W osobnym naczyniu roztop tłuszcz i podsmaż na maksymalnym ogniu mięso, aż się zarumieni.
- Jednocześnie na wolnym ogniu zeszklij na oliwie cebulę i podduś warzywa (soffritto).
- Dorzuć mięso do warzyw, zdeglasuj winem resztki z dna garnka, w którym było mięso i wlej wszystko do warzyw.
- Gotuj wszystko na dużym ogniu przez 5 minut, aby odparować alkohol, a pozostawić smak wina.
- Dodaj przetarte lub skoncentrowane pomidory.
- Zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość przez trzy godziny.
- Pod koniec dodaj mleko i wstaw wodę na makaron.
- Gotuj makaron (najlepiej tagliatelle, choć ja użyłem penne) według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj go do sosu i wymieszaj – możesz dodać trochę wody spod makaronu dla smaku, ale pamiętaj, by ją odparować. Sos ma być gęsty i zawiesisty.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Możesz przyozdobić całość według uznania – ja lubię płatki parmezanu i świeże zioła.
Słowa kluczowe: prawdziwy sos boloński
Prawdziwy sos boloński – dodatkowe informacje
Przepis opublikowałem po raz pierwszy na moim blogu: https://beerbaconliberty.com/2021/03/10/sos-bolonski/. Znajdziesz tam też listę najczęściej popełnianych błędów. Smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawie meksykańska enchilada
Następny przepis: Prażoki (Dziady)