Prawdziwe leczo

Prawdziwe leczo

Zachęcam do przygotowania prawdziwego, domowego leczo. To jedno z tych tradycyjnych, wschodnioeuropejskich dań, które swoją prostotą i wielkością smaku zdobywa serca wielu osób. Jest szybkie, proste do przygotowania, a przede wszystkim przepyszne. Leczo to połączenie soczystych pomidorów, cebuli i papryki z pikantną kiełbasą i przyprawami. Stanowi doskonałe danie na każdą pogodę – latem, jako lekka zupa, zimą jako pożywny obiad. Każdy kto raz spróbuje domowego leczo, na pewno będzie chciał powtórzyć ten kulinarny sukces. Spróbuj prawdziwego leczo i poczuj smak prawdziwej, domowej kuchni.

Składniki:

  • Po 2 sztuki żółtych, czerwonych i zielonych papryk
  • 5 dużych cebul
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów (lub 2 duże łyżki przecieru pomidorowego)
  • Jeśli ktoś lubi, to 3 posiekane ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, słodka mielona papryka

Prawdziwe leczo – jak zrobić?

  1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć go na patelni na niewielkiej ilości oleju. Boczek przełożyć do dużego garnka, a na tłuszczu z niego, usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i 1 cebulę. Usmażoną kiełbasę także przełożyć do garnka. Następnie pokrojone mięso podsmażyć z 1 posiekaną cebulą. Przełożyć do garnka. Do podsmażonych produktów dolać 1,5 litra wody. Gotować 30 min pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, dodać do garnka. W tym samym czasie papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Podsmażyć je na oleju, wraz z 3 posiekanymi cebulami oraz czosnkiem. Dodać do garnka, doprawić pieprzem, odrobić soli, 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej oraz 1 kopiątą łyżką papryki słodkiej. Gotować jeszcze 15 minut.

Prawdziwe leczo – dodatkowe informacje

W celu zagęszczenia lecza, można w 1/2 szklanki wody rozmieszać 2 kopiate łyżki mąki, wlać do lecza i zagotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prawdziwe amerykańskie pancakes
Następny przepis: Prawdziwki marynowane z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode