Pralinki z kaszy jaglanej
Pralinki z kaszy jaglanej to propozycja dla wszystkich osób prowadzących zdrowy styl życia, ale również dla tych, którzy po prostu szukają nieszablonowych pomysłów na słodki podwieczorek. Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pralin, które często zawierają duże ilości cukru. W naszym przepisie jaglanka połączona z wyselekcjonowanymi dodatkami, tworzy pyszne i sycące kulki, które z powodzeniem można zaserwować na rodzinny deser czy jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Wszystko to bez poczucia wyrzutów sumienia po zjedzeniu słodkości. Pralinki z kaszy jaglanej z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi.
admin
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki kokosu
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Pralinki z kaszy jaglanej – jak zrobić?
- Kasze pluczemy w zimnej wodzie, przelewamy 1 szklanka wrzatku, zeby pozbyc sie goryczki, ktora czasem wystepuje w kaszy jaglanej. Rodzynki zalewamy 1 szklanka wrzatku, po 5 min odcedzamy i blendujemy.
- Do garnka wlewamy 1 szklanke wrzatku, wsypujemy kasze i przykrywamy – gotujemy do miekkosci ok 15-20 min, az kasza wchlonie wszystka wode. Do ugotowanej kaszy dodajemy zblendowane rodzynki, cynamon, cukry waniliowe, cukier puder i mieszamy. Studzimy.
- Platki migdalowe prazymy na patelni, kruszymy. Z powstalej masy jaglanej formujemy kulki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczamy na przemian w kokosie i platkach migdalowych. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodowce.
Przepis – Pralinki z kaszy jaglanej – dodatkowe informacje
Pralinki z kaszy jaglanej są niezwykle smaczne i zdrowe. Jednak ze względu na swoją miękkość, warto je szybko schłodzić, aby zachować ich kształt i teksturę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pralinki marcepanowe w czekoladzie
Następny przepis: Praliny czekoladowo-migdałowe