Poznańska REPETA
Poznańska Repeta to tradycyjne danie poznańskie, które, co ciekawe, na stałe nie jest w menu żadnej poznańskiej restauracji. To specyficzne, jednogarnkowe danie, które jest gotowe, kiedy wszystko się „przerepuje”. Każda poznańska gospodyni zna przepis na tę zupę. Repety to nic innego jak powtórka – danie „na drugi dzień” po zwykle uroczystym posiłku, a repeta zupy polega na „podgrzewaniu” wywaru. Ta zupa jest dowodem, że Polacy nie lubią marnować jedzenia i potrafią znaleźć pomysł na wykorzystanie resztek. Składniki wystarczą na kilka porcji, dlatego repeta zupy jest idealna dla całej rodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 2 kawałki mięsa z kością (może być inny rodzaj mięsa do gotowania)
- – główka młodej białej kapusty
- – 4 marchewki
- – 5 ziemniaków
- – puszka groszku
- – 2 pomidory
- – natka pietruszki
Poznańska repeta – jak zrobić?
- Gotujemy wywar na biodrówce, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Warzywa kroimy w kosteczkę, do wywaru dodajemy marchewkę, kiedy marchew zmięknie dorzucamy ziemniaki, czekamy aż ziemniaki zmiękną i dorzucamy poszatkowaną kapustę oraz pomidora i zielony groszek. Pod koniec gotowania dorzucamy natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawimy do smaku według uznania.
Poznańska REPETA – dodatkowe informacje
Po wrzuceniu do garnka kapusty nie odchodzimy zbyt daleko od garnka, ponieważ młoda kapusta szybko się rozgotowuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Powidło wiśniowe
Następny przepis: Spaghetti z mięsem mielonym