Poznańska REPETA

Poznańska REPETA

Poznańska Repeta to tradycyjne danie poznańskie, które, co ciekawe, na stałe nie jest w menu żadnej poznańskiej restauracji. To specyficzne, jednogarnkowe danie, które jest gotowe, kiedy wszystko się „przerepuje”. Każda poznańska gospodyni zna przepis na tę zupę. Repety to nic innego jak powtórka – danie „na drugi dzień” po zwykle uroczystym posiłku, a repeta zupy polega na „podgrzewaniu” wywaru. Ta zupa jest dowodem, że Polacy nie lubią marnować jedzenia i potrafią znaleźć pomysł na wykorzystanie resztek. Składniki wystarczą na kilka porcji, dlatego repeta zupy jest idealna dla całej rodziny.

Składniki:

  • – 2 kawałki mięsa z kością (może być inny rodzaj mięsa do gotowania)
  • – główka młodej białej kapusty
  • – 4 marchewki
  • – 5 ziemniaków
  • – puszka groszku
  • – 2 pomidory
  • – natka pietruszki

Poznańska repeta – jak zrobić?

  1. Gotujemy wywar na biodrówce, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Warzywa kroimy w kosteczkę, do wywaru dodajemy marchewkę, kiedy marchew zmięknie dorzucamy ziemniaki, czekamy aż ziemniaki zmiękną i dorzucamy poszatkowaną kapustę oraz pomidora i zielony groszek. Pod koniec gotowania dorzucamy natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawimy do smaku według uznania.

Poznańska REPETA – dodatkowe informacje

Po wrzuceniu do garnka kapusty nie odchodzimy zbyt daleko od garnka, ponieważ młoda kapusta szybko się rozgotowuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidło wiśniowe
Następny przepis: Spaghetti z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode