Powidła śliwkowe z czekoladą Nutella

Powidła śliwkowe z czekoladą Nutella

Powidła śliwkowe z czekoladą Nutella to rozpustne połączenie, które niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi przetworami. Kuszą one swoim wyjątkowym smakiem, który stanowi fuzję słodko-kwaśnych śliwek z kremowo-czekoladową nutellą. Śliwkowe powidła z nutellą są nie tylko oryginalne, ale również prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Idealne na chłodne, jesienne wieczory, stanowią pyszny dodatek do naleśników, gofrów, a nawet kanapek. Spróbuj tego oryginalnego połączenia smaków, idealnego dla każdego wielbiciela śliwek i czekolady Nutella.

Składniki:

  • 2,5-3 kg śliwek bez pestek, najlepiej węgierek
  • 0,5 kg cukru
  • 1-2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • około 4-5 łyżek dobrego ciemnego kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Powidła śliwkowe z czekoladą „nutella” – jak zrobić?

  1. Produkty na powidła:

    składniki na powidła
  2. Śliwki dokładnie myjemy i wyciągamy pestki.

    śliwki
  3. Wypestkowane śliwki wkładam do maszynki do mielenia o dużych oczkach. W taki sposób nie musimy tak długo smażyć naszych powideł, to bardzo ułatwia pracę przy powidłach.
  4. Nasze zmielone śliwki przekładamy do dużego garnka i smażymy przez kilka godzin ciągle mieszając. Jeśli już zauważymy, że nasze powidła zmniejszyły swoją pojemność i zrobiły się ciemne, to dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez pół godziny smażymy.
  5. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Szukasz przepisu na powidła śliwkowe z czekoladą „nutella”? Spróbuj przygotować je według poniższych kroków:

1. Składniki na powidła:
– Zobacz obrazek powyżej, aby zobaczyć jakie składniki będą potrzebne.

2. Śliwki dokładnie myjemy i wyciągamy pestki:
– Zobacz obrazek powyżej, aby zobaczyć jak wyglądają śliwki.

3. Wypestkowane śliwki wkładamy do maszynki do mielenia o dużych oczkach:
– Ten krok ułatwi nam prace przy powidłach i skróci czas smażenia.

4. Zmielone śliwki przekładamy do dużego garnka i smażymy przez kilka godzin ciągle mieszając:
– Jeśli zauważymy, że powidła zmniejszyły swoją pojemność i zrobiły się ciemniejsze, dodajemy pozostałe składniki i smażymy jeszcze przez pół godziny.

5. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Możesz teraz cieszyć się domowymi powidłami śliwkowymi z nutellą!

Porady – Dodatkowe informacje o powidłach śliwkowych z czekoladą Nutella

Aby ułatwić proces smażenia każdych powideł, polecam wypestkować śliwki i tak przygotowane owoce zmielić w maszynce do mięsa. Można również dodać do tych powideł uprażone i zmielone orzechy laskowe lub włoskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe
Następny przepis: Powidła śliwkowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode