Powidła śliwkowe (bez mieszania)

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

Powidła śliwkowe – tradycyjny przysmak, który w sezonie śliwkowym goszczą na wielu stołach. Obfitość aromatu i smaku śliwek zamknięty w słoiku, to doskonały dodatek do naleśników czy pączków. Tym razem przygotujemy powidła bez mieszania – proste i wygodne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie prostotę i wygodę w kuchni. Ten przepis nie wymaga stałego nadzoru, nie musimy przejmować się, że powidła się przypalą, a mimo to uzyskamy perfekcyjnie gęste i intensywne w smaku powidła śliwkowe. To wielofunkcyjny dodatek, który zachwyca smakoszy na całym świecie. Sprawdź, jak je zrobić!

Składniki:

  • 5 kilogramów śliwek (dowolny rodzaj)
  • około 700-800 gramów cukru
  • 2 łyżki octu

Powidła śliwkowe (bez mieszania) – jak zrobić?

  • 1.
    Śliwki wydrylować i przekładać na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru. Całość polać octem.
  • 2.
    Odstawić bez przykrycia na 12 h. Po tym czasie zacząć gotować na najniższym ogniu przez ok. 5 – 5 1/2h, ma powoli bulgotać. Gotujemy bez przykrycia. UWAGA!!! Nie wolno ani razu zamieszać, od początku do końca. Jeżeli choć raz to zrobimy, to śliwki na pewno przypalą się.
  • 3.
    Pod koniec gotowania można zebrać chochelką nadmiar soku i dopiero teraz mieszamy. Jeżeli okaże się, że nasze powidła są za gęste, to rozcieńczamy je uzyskanym sokiem. Na koniec mielimy blenderem na gładką masę. Przekładamy gorące powidła do wyparzonych słoików, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Powidła śliwkowe – dodatkowe informacje

Przepis ten jest moją „bazą”, którą wykorzystuję do robienia różnych rodzajów powideł śliwkowych, np. do wersji z czekoladą czy z imbirem i cynamonem. Po prostu, pod koniec gotowania, dodaję przyprawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe
Następny przepis: Powidła śliwkowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode