potrawka z szynki wg Ewy

potrawka z szynki wg Ewy

Przepis na potrawkę z szynki wg Ewy to jedno z kulinarnych arcydzieł Ewy Wachowicz, znanej kucharki i prowadzącej popularne programy telewizyjne o gotowaniu. Ta niezwykle aromatyczna i sycąca potrawa przywodzi na myśl domowe, rodzinne obiady, za którymi tęsknimy. Szynka, która jest głównym składnikiem, jest pieczona do złotego koloru, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Niewątpliwie potrawka z szynki ewy wachowicz jest doskonałym posilkiem na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne czy uroczystości. To danie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom szynki, ale również wszystkim, którzy cenią sobie tradycyjne, sycące potrawy.

Składniki:

  • około 500 gramów szynki wieprzowej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 200 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka wg uznania
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego

Potrawka z pieczonej szynki wg Ewy Wachowicz – jak zrobić?

  1. 1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia cebuli).
  2. Następnie gulasz zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska (u mnie około 40 minut), sos uzupełnić wodą, zagotować. W połowie gotowania mięska dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.
  3. Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, znów zagotować, potem dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.
  4. Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimniej wody.

xxxx – dodatkowe informacje

Potrawka z szynki wg Ewy świetnie się sprawdzi również i z łopatką wieprzową, kurczakiem lub wołowiną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka z Piersi Kurczaka z Groszkiem i Marchewką
Następny przepis: Potrawka z ryżu, łososia i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode