Potrawka z ryżu, łososia i warzyw
Potrawka z ryżu, łososia i warzyw stanowi kolorowy moszaik smaków i aromatów. Składniki tańczą subtelnie, ukazując bogactwo dodatków takich jak kremowy ryż, aromatyczny łosoś i chrupiące warzywa. Ten przepis to doskonały pomysł na zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Wspaniale sprawdzi się na rodzinny obiad, ale też wystarczająco elegancki, aby podać go na specjalne okazje. Łosoś, bogate źródło białka i tłuszczów omega-3, łączy zich z ryżem i warzywami to prawdziwe antidotum na nudę w kuchni. Ta kombinacja to połączenie subtelnego smaku ryby z intensywnością doprawionych warzyw. Potrawka z łososia jest nie tylko pyszna, ale też pełna cennych składników odżywczych.
admin
Składniki:
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa marchewka
- olej do smażenia
- 20 dag ryżu białego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 puszki łososia w pomidorach ( każda do 15 dag )
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- słodka papryka mielona według uznania
- bazylia suszona według uznania
- oregano suszone według uznania
Potrawka z łososia, ryżu i warzyw – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i chwilę przesmażamy, uważamy żeby za bardzo nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy marchewkę, pomidory z puszki i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody.
- W między czasie ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do warzyw, dodajemy również łososia wraz z sosem pomidorowym i całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku ziołami i przyprawami.
- Danie podajemy gorące. Smacznego życzę.
Potrawka z ryżu, łososia i warzyw – dodatkowe informacje
Porcja dla 4 osób. Można przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.