Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru

Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru

Zapraszamy do odkrycia jednego z naszych ulubionych przepisów na potrawkę z kurczaka z kaszą z szybkowaru. To pożywne, aromatyczne danie, które łączy w sobie soczystość mięsa z kurczaka i subtelną teksturę kaszy. Idealne na każdą porę roku, a szczególnie na zimowe wieczory. Przyrządzenie tej potrawy jest niezwykle proste dzięki użyciu szybkowaru, który skraca czas gotowania, zarówno bobu jak i kaszy. Doskonale sprawdzi się w codziennym menu, jak i na specjalne okazje. Zaskocz swoich bliskich tym wyrafinowanym daniem, które nie tylko smakuje fantastycznie, ale jest też zdrowe i sycące.

Składniki:

  • 2 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 15 g zielonej pietruszki
  • 60 g pęczaku
  • 3 łyżki mrożonego groszku (kukurydzy mrożonej, bobu itp)

Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Na dno szybkowara wsypać kaszę. Na niej położyć udka kurczaka. Dwie marchewki i jedną pietruszkę dokładnie umyć, nie trzeba obierać. Odciąć końcówki i przekroić na pół. Kawałek selera obrać. Cebulę obrać. Z pory odciąć końce. Wszystkie te warzywa dodać do szybkowara. Dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Można też dodać kawałek kapusty, łodygę selera naciowego, 1-2 suszone grzybki, trochę świeżej natki pietruszki lub tymianku. Smak wywaru poprawi dodatek suszonych ziół jak natka pietruszki, tymianek, oregano. Wywaru robionego na dużej ilości warzyw i ziół w ogóle nie trzeba solić.

  2. 2.

    Do szybkowara wlać 1-1.5 litra wody. Garnek zamknąć. Nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 15 minut. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.

  3. 3.

    Garnek otworzyć. Na sito ustawione na talerzu wyjmować kolejno wszystkie warzywa i mięso. Należy uważać, żeby się nie poparzyć. Usunąć też kuleczki przypraw, liść laurowy, suszony grzybek.

  4. 4.

    Warzywa korzeniowe z wywaru, czyli marchewki, pietruszki i seler pokroić w plasterki lub rozgnieść widelcem. Jeśli wolimy rzadszą zupę, to użyć tylko części z tych warzyw. Z udek usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w małe kęsy. Pozostałe warzywa z wywaru już nie będą potrzebne.

  5. 5.

    Wszystkie pokrojone warzywa oraz mięso dodać z powrotem do garnka. Dodać mrożony groszek, ewentualnie kukurydzę, bób, soję itp.

  6. 6.

    Zamknąć garnek i raz zagotować. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.

  7. 7.

    Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Potrawkę można na końcu doprawić solą i pieprzem, ale po pierwsze nie powinno to być konieczne, a po drugie nie jest to wskazane, szczególnie dla tych najmłodszych dzieci.

Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru – dodatkowe informacje

Potrawkę można podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić. Wyjąć na 24 godziny przed podaniem i rozmrozić w lodówce. Jeśli potrawka ma być podana bardzo małym dzieciom, to radzę zagotować po rozmrożeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo - cebulowym.
Następny przepis: Potrawka z kurczaka z papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode