Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru
Składniki:
- 2 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 15 g zielonej pietruszki
- 60 g pęczaku
- 3 łyżki mrożonego groszku (kukurydzy mrożonej, bobu itp)
Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Na dno szybkowara wsypać kaszę. Na niej położyć udka kurczaka. Dwie marchewki i jedną pietruszkę dokładnie umyć, nie trzeba obierać. Odciąć końcówki i przekroić na pół. Kawałek selera obrać. Cebulę obrać. Z pory odciąć końce. Wszystkie te warzywa dodać do szybkowara. Dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Można też dodać kawałek kapusty, łodygę selera naciowego, 1-2 suszone grzybki, trochę świeżej natki pietruszki lub tymianku. Smak wywaru poprawi dodatek suszonych ziół jak natka pietruszki, tymianek, oregano. Wywaru robionego na dużej ilości warzyw i ziół w ogóle nie trzeba solić.
-
2.
Do szybkowara wlać 1-1.5 litra wody. Garnek zamknąć. Nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 15 minut. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.
-
3.
Garnek otworzyć. Na sito ustawione na talerzu wyjmować kolejno wszystkie warzywa i mięso. Należy uważać, żeby się nie poparzyć. Usunąć też kuleczki przypraw, liść laurowy, suszony grzybek.
-
4.
Warzywa korzeniowe z wywaru, czyli marchewki, pietruszki i seler pokroić w plasterki lub rozgnieść widelcem. Jeśli wolimy rzadszą zupę, to użyć tylko części z tych warzyw. Z udek usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w małe kęsy. Pozostałe warzywa z wywaru już nie będą potrzebne.
-
5.
Wszystkie pokrojone warzywa oraz mięso dodać z powrotem do garnka. Dodać mrożony groszek, ewentualnie kukurydzę, bób, soję itp.
-
6.
Zamknąć garnek i raz zagotować. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.
-
7.
Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Potrawkę można na końcu doprawić solą i pieprzem, ale po pierwsze nie powinno to być konieczne, a po drugie nie jest to wskazane, szczególnie dla tych najmłodszych dzieci.
Potrawka z kurczaka z kaszą z szybkowaru – dodatkowe informacje
Potrawkę można podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić. Wyjąć na 24 godziny przed podaniem i rozmrozić w lodówce. Jeśli potrawka ma być podana bardzo małym dzieciom, to radzę zagotować po rozmrożeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo - cebulowym.
Następny przepis: Potrawka z kurczaka z papryką