POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki:
- Gołąbki:
– 13 dużych liści białej kapusty (+ kilka do wyłożenia naczynia do pieczenia gołąbków)
– 3 szklanki ryżu
– świeże grzyby leśne (po ugotowaniu, 3 szklanki pokrojonych grzybów)
– 3 cebule
– 1 kostka rosołowa grzybowa
– 2 ząbki czosnku
– przyprawa uniwersalna, pieprz, sól
– maggi w płynie
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła - Sos:
– 2 cebule
– 6 podgrzybków
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oleju
– przyprawa uniwersalna, pieprz
– śmietana
Postne gołąbki z grzybami leśnymi – jak zrobić?
-
Liście kapusty wrzucić na wrzątek, jak się zagotują, wyjąć na talerz do ostudzenia.
-
Ugotować ryż na sypko w wodzie osolonej przyprawą uniwersalną.
-
Grzyby (do gołąbków i do sosu) oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić (pozostawiając wodę z gotowania). Cebule obrać, pokroić. Zeszklić na oleju i maśle. Dodać grzyby (zostawić 4 łyżki grzybów do sosu) i dusić do miękkości, podlewać w razie potrzeby pozostawioną wodą z gotowania grzybów. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kostkę rosołową, pieprz. Mieszać, żeby się nie przypaliły. Jak grzyby będą miękkie, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać masę grzybową do ryżu. Wymieszać, przyprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
-
Z liści kapusty ściąć górną część głównego nerwu. Zawijać farsz w liście. Naczynie przeznaczone do pieczenia gołąbków wysmarować tłuszczem i wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć ciasno gołąbki, przykryć liśćmi kapusty. Podlać gołąbki wodą osoloną przyprawą uniwersalną. Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka (około 1 godziny). W razie potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę.
-
Na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pozostałe grzyby, przyprawę uniwersalną, pieprz i dusić do miękkości, mieszając i podlewając wodą. Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu. (Jeżeli sos będzie rzadki, to przed dodaniem śmietany, zagęścić go mąką wymieszaną z odrobiną wody).
-
Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowym.
Porady – dodatkowe informacje
Postne gołąbki z grzybami leśnymi podajemy jako danie obiadowe z sosem i z ziemniaczkami, lub tylko z sosem jako gorącą kolację. Przygotowanie tego smacznego dania jest pracochłonne, ale warto popracować, aby delektować się jego wspaniałym smakiem. Dodatkowo, gołąbki z grzybami można mrozić i odgrzewać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu.