POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Czy jest coś bardziej kojącego w chłodne, jesienne dni niż mocno rozgrzewające danie, takie jak gołąbki? Gołąbki z grzybami leśnymi to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają pysznych dań postnych. To połączenie świeżej kapusty, grzybów leśnych i aromatycznych przypraw stworzy niesamowite symfonie smaków w Twojej kuchni. Gołąbki są doskonałym daniem na obiad, ale sprawdzą się również jako ciepła przekąska. Jeśli dotychczas kojarzyłeś gołąbki tylko z mięsem, ten przepis na pewno zmieni to spojrzenie. Ta wersja gołąbków jest lekka, sycąca i oczywiście wegetariańska! Krótko mówiąc, to danie jest prawdziwym skarbem polskiej kuchni.

Składniki:

  • Gołąbki:
    – 13 dużych liści białej kapusty (+ kilka do wyłożenia naczynia do pieczenia gołąbków)
    – 3 szklanki ryżu
    – świeże grzyby leśne (po ugotowaniu, 3 szklanki pokrojonych grzybów)
    – 3 cebule
    – 1 kostka rosołowa grzybowa
    – 2 ząbki czosnku
    – przyprawa uniwersalna, pieprz, sól
    – maggi w płynie
    – 2 łyżki oleju
    – 2 łyżki masła
  • Sos:
    – 2 cebule
    – 6 podgrzybków
    – 2 łyżki masła
    – 1 łyżka oleju
    – przyprawa uniwersalna, pieprz
    – śmietana

Postne gołąbki z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Liście kapusty wrzucić na wrzątek, jak się zagotują, wyjąć na talerz do ostudzenia.

  2. Ugotować ryż na sypko w wodzie osolonej przyprawą uniwersalną.

  3. Grzyby (do gołąbków i do sosu) oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić (pozostawiając wodę z gotowania). Cebule obrać, pokroić. Zeszklić na oleju i maśle. Dodać grzyby (zostawić 4 łyżki grzybów do sosu) i dusić do miękkości, podlewać w razie potrzeby pozostawioną wodą z gotowania grzybów. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kostkę rosołową, pieprz. Mieszać, żeby się nie przypaliły. Jak grzyby będą miękkie, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać masę grzybową do ryżu. Wymieszać, przyprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

  4. Z liści kapusty ściąć górną część głównego nerwu. Zawijać farsz w liście. Naczynie przeznaczone do pieczenia gołąbków wysmarować tłuszczem i wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć ciasno gołąbki, przykryć liśćmi kapusty. Podlać gołąbki wodą osoloną przyprawą uniwersalną. Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka (około 1 godziny). W razie potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę.

  5. Na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pozostałe grzyby, przyprawę uniwersalną, pieprz i dusić do miękkości, mieszając i podlewając wodą. Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu. (Jeżeli sos będzie rzadki, to przed dodaniem śmietany, zagęścić go mąką wymieszaną z odrobiną wody).

  6. Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowym.

Porady – dodatkowe informacje

Postne gołąbki z grzybami leśnymi podajemy jako danie obiadowe z sosem i z ziemniaczkami, lub tylko z sosem jako gorącą kolację. Przygotowanie tego smacznego dania jest pracochłonne, ale warto popracować, aby delektować się jego wspaniałym smakiem. Dodatkowo, gołąbki z grzybami można mrozić i odgrzewać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WIGILIJNE ŚLEDZIE W OLEJU
Następny przepis: Potrawa chińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode