Pory zapiekane pod beszamelem
Pory zapiekane pod beszamelem to propozycja na niebanalne danie obiadowe lub kolację. To przepis, który przekona do siebie nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za tym warzywem. Pory, po odpowiednim przygotowaniu i połączeniu z sosem beszamel, zyskują niezwykle delikatny, kremowy smak, który w połączeniu z lekką chrupkością z gratynowanej skorupki zapewnia niepowtarzalne doznania kulinarnych. Beszamel z dodatkiem sera podkreśla smak pór, tworząc wykwintne danie o wyjątkowym smaku. Przepis na pory zapiekane pod beszamelem to nie lada gratka dla smakoszy szukających nowych kulinarnych doświadczeń.
admin
Składniki:
- – 1 por
- – 10 dag sera żółtego
- – 1 szklanka mleka
- – 2 łyżki masła
- – 2 łyżki mąki
- – gałka muszkatołowa
- – sól
Pory zapiekane pod beszamelem – jak zrobić?
- Korzeń pora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy go do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut, aby zmiękł. Kroimy pora na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając łączymy składniki. Nie przestając mieszać, powoli wlewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Polewamy nim pory i całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, ustawionym na grzanie od góry przez ok. 20 minut.
Pory zapiekane pod beszamelem – dodatkowe informacje
Pory zapiekane pod beszamelem to pyszne danie, które warto wypróbować. Dodatkowo, aby nadać mu jeszcze więcej smaku, można owinąć pory plastrami boczku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Portugalskie babeczki z budyniem
Następny przepis: Porzeczkowiec