Pörkölt- gulasz węgierski
Pörkölt to tradycyjne, węgierskie danie, które z powodzeniem stało się popularne na całym świecie. Znane inaczej jako węgierski gulasz, jest to smakowita propozycja dla miłośników bogatych w smaku potraw. Pörkölt to przede wszystkim duża ilość mięsa (zazwyczaj wieprzowego), połączone z aromatycznymi przyprawami takimi jak cebula, czosnek czy przede wszystkim charakterystyczna słodka papryka. Warzywa i przyprawy tworzą unikalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem. Pokrojone w dużą kostkę kawałki mięsa, powoli duszone, stają się niezwykle kruche i soczyste. Pörkölt to danie, które zasmakuje każdemu, kto choć raz spróbuje.
admin
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego od szynki
- 2 cebule
- 2 średnie pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 łyżki oleju
- Sól, świeży pieprz mielony
Pörkölt- gulasz węgierski – jak zrobić?
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Z papryki wydrążyć gniazda nasienne również pokroić w kostkę.
- Cebulę skroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę – zeszklić.
- Następnie dodać mięso i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
- Danie zdjąć z gazu dodać słodką paprykę, pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy i 3/4 szklanki wody, wszystkie składniki wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- W czasie duszenia składniki przemieszać.
- Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę.
- Doprawić solą i pieprzem – gotować około 5-10 minut.
Gulasz udekorować pietruszką, podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą.
Pörkölt – dodatkowe informacje
Wspaniałym dodatkiem do gulaszu mogą być langosze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Popcorn w karmelu
Następny przepis: Popękane ciasteczka orzechowe