Pörkölt- gulasz węgierski

Pörkölt- gulasz węgierski

Pörkölt to tradycyjne, węgierskie danie, które z powodzeniem stało się popularne na całym świecie. Znane inaczej jako węgierski gulasz, jest to smakowita propozycja dla miłośników bogatych w smaku potraw. Pörkölt to przede wszystkim duża ilość mięsa (zazwyczaj wieprzowego), połączone z aromatycznymi przyprawami takimi jak cebula, czosnek czy przede wszystkim charakterystyczna słodka papryka. Warzywa i przyprawy tworzą unikalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem. Pokrojone w dużą kostkę kawałki mięsa, powoli duszone, stają się niezwykle kruche i soczyste. Pörkölt to danie, które zasmakuje każdemu, kto choć raz spróbuje.

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego od szynki
  • 2 cebule
  • 2 średnie pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, świeży pieprz mielony

Pörkölt- gulasz węgierski – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  3. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne również pokroić w kostkę.
  4. Cebulę skroić w piórka.
  5. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę – zeszklić.
  6. Następnie dodać mięso i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
  7. Danie zdjąć z gazu dodać słodką paprykę, pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy i 3/4 szklanki wody, wszystkie składniki wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  8. W czasie duszenia składniki przemieszać.
  9. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę.
  10. Doprawić solą i pieprzem – gotować około 5-10 minut.

Gulasz udekorować pietruszką, podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Pörkölt – dodatkowe informacje

Wspaniałym dodatkiem do gulaszu mogą być langosze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Popcorn w karmelu
Następny przepis: Popękane ciasteczka orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode