Pomidory z ryżem i mięsem
Pomidor jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw, używanym do przygotowywania różnorodnych dań na całym świecie. Istnieje wiele zabawnych, kreatywnych i smacznych sposobów na jego wykorzystanie, a jednym z nich jest ten przepis na pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Blask czerwonych, dojrzałych pomidorów pełnych soczystego mięsa i kremowego ryżu to potrawa, która zasługuje na większe uznanie. To połączenie tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej z azjatycką jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące, a przy tym proste w przygotowaniu. Jedno danie, które jest równocześnie sałatką, głównym daniem i przekąską.
admin
Składniki:
- 2 duże, soczyste pomidory (najlepiej malinówki lub bycze serca)
- 10 dag ryżu
- 1/2 średniej cebuli
- 15 dag mięsa z szynki wieprzowej
- 1/3 szklanki posiekanego koperku
- 1 kostka bulionowa (warzywna lub do ryżu, makaronu i ziemniaków)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól
- mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
Pomidory z ryżem i mięsem – jak zrobić?
- Mięso zmielić
- Cebulę bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę aż się zeszkli.
- Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda odparuje.
- Wymieszać ryż, mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru.
- Doprawić farsz solą i pieprzem.
- Z pomidorów ściąć górę. Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak, by miąższ został i ścianki nie były za cienkie.
- Nadziać farszem.
- Wydrążone z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić.
- Wydrążony miąższ z pomidorów i włożyć do garnka – posypać resztą kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżką oleju. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut.
- Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory. Przykryć garnek. Dusić na małym gazie góra 5 minut (trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i grubości pomidorów – chodzi o to, by zmiękły a nie rozpadały się). Wyjąć pomidory. Sos doprawić do smaku.
Porady – Dodatkowe informacje
Zależnie od miękkości warzyw trzeba dobrać proces ich przygotowania. Pomidory wymagają delikatnego traktowania, bo rozpadną się i nie będzie efektu. Ale jak już je odpowiednio przygotujemy, będą ozdobą stołu (i co tu mówić – smakołykiem, którym nikt nie pogardzi).
Wybrać garnek, który ma dno szerokości pozwalającej na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki, by można je było spokojnie przykryć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory smażone.
Następny przepis: pomidory z pesto i mozzarellą