Pomidory z ryżem i mięsem

Pomidory z ryżem i mięsem

Pomidor jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw, używanym do przygotowywania różnorodnych dań na całym świecie. Istnieje wiele zabawnych, kreatywnych i smacznych sposobów na jego wykorzystanie, a jednym z nich jest ten przepis na pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Blask czerwonych, dojrzałych pomidorów pełnych soczystego mięsa i kremowego ryżu to potrawa, która zasługuje na większe uznanie. To połączenie tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej z azjatycką jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące, a przy tym proste w przygotowaniu. Jedno danie, które jest równocześnie sałatką, głównym daniem i przekąską.

Składniki:

  • 2 duże, soczyste pomidory (najlepiej malinówki lub bycze serca)
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 średniej cebuli
  • 15 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki posiekanego koperku
  • 1 kostka bulionowa (warzywna lub do ryżu, makaronu i ziemniaków)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Pomidory z ryżem i mięsem – jak zrobić?

  1. Mięso zmielić
  2. Cebulę bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę aż się zeszkli.
  3. Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda odparuje.
  4. Wymieszać ryż, mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru.
  5. Doprawić farsz solą i pieprzem.
  6. Z pomidorów ściąć górę. Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak, by miąższ został i ścianki nie były za cienkie.
  7. Nadziać farszem.
  8. Wydrążone z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić.
  9. Wydrążony miąższ z pomidorów i włożyć do garnka – posypać resztą kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżką oleju. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut.
  10. Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory. Przykryć garnek. Dusić na małym gazie góra 5 minut (trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i grubości pomidorów – chodzi o to, by zmiękły a nie rozpadały się). Wyjąć pomidory. Sos doprawić do smaku.

Porady – Dodatkowe informacje

Zależnie od miękkości warzyw trzeba dobrać proces ich przygotowania. Pomidory wymagają delikatnego traktowania, bo rozpadną się i nie będzie efektu. Ale jak już je odpowiednio przygotujemy, będą ozdobą stołu (i co tu mówić – smakołykiem, którym nikt nie pogardzi).
Wybrać garnek, który ma dno szerokości pozwalającej na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki, by można je było spokojnie przykryć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidory smażone.
Następny przepis: pomidory z pesto i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode