Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem

Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem

Czy szukasz lekkiej i kolorowej przekąski na letnie popołudnie lub eleganckiej przystawki na specjalną okazję? Przedstawiam przepis na pomidorki koktajlowe faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem. To doskonałe połączenie świeżych, cytrusowych nut pomidorków ze smakiem delikatnego białego sera i subtelnym pikanterią szczypiorku. Te pomidorki nadziewane są proste do przygotowania, a ich wygląd z pewnością zasługuje na najwyższe uznanie. Spokojnie możemy je zaserwować na letnich grillach, imprezach urodzinowych czy rodzinnym obiedzie. Każdy z gości na pewno doceni tę smaczną i atrakcyjną przekąskę.

Składniki:

  • – 24 pomidorki koktajlowe (mogą być w kształcie papryczek),
  • – około 200 g twarogu półtłustego,
  • – 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie śmietana lub jogurt naturalny),
  • – pęczek szczypiorku (ewentualnie cebulka ze szczypiorkiem),
  • – sól, pieprz do smaku,
  • – kilka listków sałaty.

Pomidorki koktajlowe faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem – jak zrobić?

  1. Pomidorki myjemy, osuszamy i obcinamy spodnie części. Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy z nich miąższ i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł sok.
  2. Serek rozcieramy z majonezem. Dodajemy większą część szczypiorku, przyprawy i mieszamy.
  3. Nadzienie nakładamy do pomidorków i układamy je wraz z obciętymi końcówkami na liściach sałaty i posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem – dodatkowe informacje

Zamiast białym serkiem ze szczypiorkiem pomidorki możemy nafaszerować serkiem feta wymieszanym z bazylią i oregano.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomazaniec Agnieszki
Następny przepis: Pomidorowa na soku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode