Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem
Czy szukasz lekkiej i kolorowej przekąski na letnie popołudnie lub eleganckiej przystawki na specjalną okazję? Przedstawiam przepis na pomidorki koktajlowe faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem. To doskonałe połączenie świeżych, cytrusowych nut pomidorków ze smakiem delikatnego białego sera i subtelnym pikanterią szczypiorku. Te pomidorki nadziewane są proste do przygotowania, a ich wygląd z pewnością zasługuje na najwyższe uznanie. Spokojnie możemy je zaserwować na letnich grillach, imprezach urodzinowych czy rodzinnym obiedzie. Każdy z gości na pewno doceni tę smaczną i atrakcyjną przekąskę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 24 pomidorki koktajlowe (mogą być w kształcie papryczek),
- – około 200 g twarogu półtłustego,
- – 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie śmietana lub jogurt naturalny),
- – pęczek szczypiorku (ewentualnie cebulka ze szczypiorkiem),
- – sól, pieprz do smaku,
- – kilka listków sałaty.
Pomidorki koktajlowe faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem – jak zrobić?
- Pomidorki myjemy, osuszamy i obcinamy spodnie części. Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy z nich miąższ i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł sok.
- Serek rozcieramy z majonezem. Dodajemy większą część szczypiorku, przyprawy i mieszamy.
- Nadzienie nakładamy do pomidorków i układamy je wraz z obciętymi końcówkami na liściach sałaty i posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem – dodatkowe informacje
Zamiast białym serkiem ze szczypiorkiem pomidorki możemy nafaszerować serkiem feta wymieszanym z bazylią i oregano.