Policzki wołowe z warzywami

Policzki wołowe z warzywami

Policzki wołowe z warzywami to niezwykle aromatyczne danie, które jest kwintesencją domowej kuchni. Są to miękkie kawałki mięsa, duszone na wolnym ogniu z wyselekcjonowanymi warzywami, które z pewnością zaspokoją gust każdego miłośnika gulaszu. Choć sam proces może wymagać trochę czasu i cierpliwości, wynagradza to intensywny smak i delikatna tekstura mięsa. Te dobrze przygotowane policzki wołowe z warzywami są doskonałą propozycją na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Dopełnieniem tego dania mogą być ziemniaki, klasyczny ryż, a nawet pyszny chleb do maczania w sosie. Jedno jest pewne – ten przepis na policzki wołowe to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Policzki wołowe z warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
    Warzywa oczyść.
    Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj.
    Marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni (bez plastikowych części) rozgrzej olej.
    Porcje policzków obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Mieszając co jakiś czas smaż kilka minut.
    Dodaj warzywa korzeniowe, wlej wino. Dopraw solą i pieprzem.
    Rondel przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
    Duś około 2 godziny – mięso musi powinno miękkie.

Słowa kluczowe: gulasz z policzków wołowych

Policzki wołowe z warzywami – dodatkowe informacje

Świetnie smakują z kluseczkami, kopytkami lub kaszami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Policzki wieprzowe w winie
Następny przepis: Półkruche ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode