Policzki wieprzowe w winie
„Policzki wieprzowe w winie” to kusząco smakowite danie, które nabiera głębi dzięki bogatemu bulionowi z czerwonego wina. Jego starannie wyselekcjonowane składniki łączą się w pełnym harmonii symfonicznym smaku, który zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. To propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, która potrafi niespodziewanie zaskoczyć. Niezbędny składnik tej potrawy, policzki wieprzowe, to delikatne mięso o niepowtarzalnym smaku, którego mogą poszukiwać smakosze w wybranych sklepach mięsnych lub na ryneczkach. Właśnie tam można znaleźć najświeższe i najwyższej jakości produkty, które są kluczowe dla tego przepisu.
admin
Składniki:
- 1,5 kilograma wieprzowych policzków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 2 cebule
- 150 gramów surowego wędzonego boczku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie więcej do smaku)
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 główki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Policzki wieprzowe w winie – jak zrobić?
- Policzki wieprzowe oczyść z błon małym, ostrym nożykiem. Obierz trzy ząbki czosnku, rozetrzyj z łyżeczką soli i listkami tymianku. Natrzyj marynatą policzki i odstaw na noc, a przynajmniej na dwie godziny.
- Obierz warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój ukośnie na kawałki około centymetra. Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj boczek, cebulę oraz czosnek, smaż na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Podziel podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem i część przełóż do dużego garnka z grubym dnem (jeśli dysponujesz naprawdę dużą patelnią, nie jest to konieczne). Podziel policzki i część podsmaż na patelni, a część w garnku. Po obsmażeniu połącz całość i przełóż wszystko do jednego naczynia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, wlej wino, bulion oraz sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu, po przykryciem do miękkości policzków. Co jakiś czas zamieszaj, w razie potrzeby podlewaj wodą. Dla smaku możesz dodać więcej wina.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Słowa kluczowe: policzki wieprzowe, gdzie kupić.
Policzki wieprzowe w winie – dodatkowe informacje
Podawaj z ulubionym dodatkiem – pieczywem, purre, kaszą, kluskami…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Policzki wieprzowe
Następny przepis: Policzki wołowe z warzywami