Policzki wieprzowe w winie

Policzki wieprzowe w winie

„Policzki wieprzowe w winie” to kusząco smakowite danie, które nabiera głębi dzięki bogatemu bulionowi z czerwonego wina. Jego starannie wyselekcjonowane składniki łączą się w pełnym harmonii symfonicznym smaku, który zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. To propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, która potrafi niespodziewanie zaskoczyć. Niezbędny składnik tej potrawy, policzki wieprzowe, to delikatne mięso o niepowtarzalnym smaku, którego mogą poszukiwać smakosze w wybranych sklepach mięsnych lub na ryneczkach. Właśnie tam można znaleźć najświeższe i najwyższej jakości produkty, które są kluczowe dla tego przepisu.

Składniki:

  • 1,5 kilograma wieprzowych policzków
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 2 cebule
  • 150 gramów surowego wędzonego boczku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie więcej do smaku)
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/2 główki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz

Policzki wieprzowe w winie – jak zrobić?

  1. Policzki wieprzowe oczyść z błon małym, ostrym nożykiem. Obierz trzy ząbki czosnku, rozetrzyj z łyżeczką soli i listkami tymianku. Natrzyj marynatą policzki i odstaw na noc, a przynajmniej na dwie godziny.
  2. Obierz warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój ukośnie na kawałki około centymetra. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj boczek, cebulę oraz czosnek, smaż na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Podziel podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem i część przełóż do dużego garnka z grubym dnem (jeśli dysponujesz naprawdę dużą patelnią, nie jest to konieczne). Podziel policzki i część podsmaż na patelni, a część w garnku. Po obsmażeniu połącz całość i przełóż wszystko do jednego naczynia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, wlej wino, bulion oraz sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu, po przykryciem do miękkości policzków. Co jakiś czas zamieszaj, w razie potrzeby podlewaj wodą. Dla smaku możesz dodać więcej wina.
  5. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Słowa kluczowe: policzki wieprzowe, gdzie kupić.

Policzki wieprzowe w winie – dodatkowe informacje

Podawaj z ulubionym dodatkiem – pieczywem, purre, kaszą, kluskami…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Policzki wieprzowe
Następny przepis: Policzki wołowe z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode