Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe

Kuchnia regionalna ma zaskakująco wiele do zaoferowania, a policzki wieprzowe to arcydzieło smaku, które zdecydowanie powinieneś spróbować. To staropolska potrawa, której głównymi składnikami są niewiarygodnie miękkie i soczyste policzki wieprzowe oraz aromatyczna okrasa, która dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. To także wspaniała alternatywa dla tych, którzy lubią policzki wołowe. Przepis, który stosujemy do przygotowania tej potrawy, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje autentyczność i niepowtarzalność smaku. Połączenie tradycji, prostoty i wyszukanego smaku sprawia, że policzki wieprzowe są prawdziwym łakomym kąskiem.

Składniki:

  • około 1 kilogram policzków wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • 3 większe marchewki
  • 3-4 szklanki wina
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Policzki wieprzowe – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, warzywa kroimy na kawałki: cebulę, por i marchewkę w plasterki i smażymy pod przykryciem. Policzki wieprzowe doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w mące i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem oleju. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy je do usmażonego mięska.
  2. Zalewamy winem i dusimy razem pod przykryciem do czasu, aż wino wyparuje.
  3. Smacznego!

Policzki wołowe – przepis na okrasy

Porady – dodatkowe informacje

Ilość wina i ostrości zależy od gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Półfrancuskie ciasteczka serowe
Następny przepis: Policzki wieprzowe w winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode