Policzki wieprzowe
Kuchnia regionalna ma zaskakująco wiele do zaoferowania, a policzki wieprzowe to arcydzieło smaku, które zdecydowanie powinieneś spróbować. To staropolska potrawa, której głównymi składnikami są niewiarygodnie miękkie i soczyste policzki wieprzowe oraz aromatyczna okrasa, która dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. To także wspaniała alternatywa dla tych, którzy lubią policzki wołowe. Przepis, który stosujemy do przygotowania tej potrawy, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje autentyczność i niepowtarzalność smaku. Połączenie tradycji, prostoty i wyszukanego smaku sprawia, że policzki wieprzowe są prawdziwym łakomym kąskiem.
admin
Składniki:
- około 1 kilogram policzków wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 cebule
- 2 pory
- 3 większe marchewki
- 3-4 szklanki wina
- sól
- pieprz
- mąka
- olej
Policzki wieprzowe – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy olej, warzywa kroimy na kawałki: cebulę, por i marchewkę w plasterki i smażymy pod przykryciem. Policzki wieprzowe doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w mące i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem oleju. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy je do usmażonego mięska.
- Zalewamy winem i dusimy razem pod przykryciem do czasu, aż wino wyparuje.
- Smacznego!
Policzki wołowe – przepis na okrasy
Porady – dodatkowe informacje
Ilość wina i ostrości zależy od gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Półfrancuskie ciasteczka serowe
Następny przepis: Policzki wieprzowe w winie