Półfrancuskie ciasteczka serowe
Półfrancuskie ciasteczka serowe to wyjątkowe połączenie francuskiej elegancji w pieczeniu i domowego komfortu. Ten przepis to gratka dla miłośników wykwintnych smaków z nutą rodzinnego ciepła. Ciastka półfrancuskie z serem charakteryzują się lekko chrupiącą, delikatnie masłową strukturą, która doskonale komponuje się z serowym nadzieniem. Są idealne na uroczysty podwieczorek, spontaniczną wizytę przyjaciół, lub po prostu mały, domowy rarytas. Czas ich przygotowania to idealna okazja na rodzinne przygody kulinarne. Dzięki ciastkom półfrancuskim, każdy zapomni o monotonii zwykłych ciastek. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- -25 dag mąki
- -20 dag sera (półtłusty dobrze odciśnięty)
- -20 dag masła
- -1 duże jajko
- -śmietana (ilość zależy od mąki, u mnie 3 łyżki)
- -kilka łyżek cukru i cukier waniliowy
Półfrancuskie ciasteczka serowe – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy przetarty przez sito ser i masło. Siekamy nożem, aż z masła powstaną małe grudki. Następnie dodajemy połowę rozmąconego jajka i śmietanę, szybko zagniatamy. Wałkujemy na grubość 1/2 cm, wykrawamy dowolne kształty foremką, maczamy w pozostałym jajku i w cukrze wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego, układamy na blaszce posmarowanej lekko margaryną.
- Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
- Wyjmujemy i pozwalamy ciasteczkom przestygnąć na blaszce.
Słowa kluczowe: ciastka półfrancuskie z serem, ciastka półfrancuskie serowe, ciasto półfrancuskie serowe
Półfrancuskie ciasteczka serowe – dodatkowe informacje
Masło można zetrzeć na tartce jarzynowej, wtedy szybciej się posieka. Ser przecieramy przez sitko (nie mielimy) – chodzi o to, by był puszysty, a nie mazisty. Ciastka po wyjęciu z piekarnika syczą, jakby szeleszczą, dlatego nie zdejmujemy ich z blachy, aby „doszły”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polewa z czekolady
Następny przepis: Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami z surówką z marchwi